Wanneer ik mensen vertel dat suikervrij eten echt heel lekker is, kijken ze me vaak niet begrijpend aan. Uhm.. Hoe kan iets lekker zijn zonder suiker? Dan is het toch flauw, bitter, vies..? Nee! Juist niet. Zonder suiker krijg je weer de kans om de échte smaken van voeding te proeven en te waarderen. Net zoals wanneer je deze Kip Gyros met Tzatziki op smikkelt bijvoorbeeld, die is ook helemaal suikervrij.
Suikervrij, niet lekker?
Nu je toch aan het meelezen bent, leg ik je graag eventjes uit hoe het nu komt dat veel mensen met een suikerverslaving een ‘gewone’ (suikervrije) maaltijd niet zo lekker vinden. Hun hoofd staat er niet naar. Het smaakt naar hun zeggen vaak flauw of ‘naar niks’ of gewoon bitter. Logisch, want hun smaakpapillen zijn helemaal niet meer gewend aan iets wat niet zoet is.
Alles is ingesteld op suiker. De smaakpapillen zijn zwaar overprikkeld door alles wat zoet is (en zijn daardoor minder gevoelig geworden) en ze lijken alleen enthousiast te kunnen worden van iets zoets.
Een gewone maaltijd? ‘Meh… Geen zin in. Maar is er ook een dessert??’
Best logisch dus, dat het op die manier heel lastig is om gezond te eten. Als je alleen maar zin hebt in zoet, als je dat het beste proeft. Dan wordt het erg lastig om jezelf aan te zetten tot het eten van volwaardige maaltijden, met veel groenten en vis of vlees of eieren. En lekkere kruiden natuurlijk.
Je smaak veranderen? Doe je zo!
Start een challenge. Doe het gewoon, ga suikervrij eten en geef het een kans. Je hebt tenslotte niets te verliezen. Zoetigheden zijn er altijd nog wel, maar je gezondheid is niet zo vanzelfsprekend. Dit is één van de redenen dat ik mijn boek Suikervrij Genieten heb geschreven. Om mensen weer échte smaken te leren waarderen, en zo het koken van gezonde maaltijden een stuk leuker en makkelijker te maken.
In dit artikel lees je trouwens hoe je om kunt gaan met trek in zoetigheid – ook wanneer je er nu meteen zin in hebt.
Kip Gyros met Tzatziki
Klaar om te beginnen? Deze Kip Gyros met Tzatziki staat alvast voor je klaar, een exclusief voorproefje uit mijn boek Suikervrij Genieten. Ik ben heel benieuwd hoe je ‘m vindt smaken!
- 1 el kokosolie
- 2 uien, in ringen
- 250g kippendijfilet, in blokjes
- 3 tenen knoflook, fijn gesneden
- 2 rode paprika’s, in repen gesneden
- 2 el citroensap
- 1 tl gedroogde oregano
- Peper en zout naar smaak
- 1 komkommer
- 3 el zelfgemaakte mayonaise
- 2 el citroensap
- ¼ tl knoflookpoeder
- ¼ tl zout
- Snuf peper
- Verhit de kokosolie in een hapjespan en bak hierin de uien zachtjes aan.
- Voeg de kipblokjes en knoflook toe. Bak de kip rondom goudbruin.
- Voeg nu de paprika’s toe en bak deze al omscheppend mee, zet het vuur laag, de paprika’s hebben wat tijd nodig om te garen.
- Meng na ongeveer 10 minuten citroensap, oregano en peper en zout door het gerecht en bak nog iets langer tot de paprika’s echt zacht zijn geworden.
- Maak in de tussentijd de tzatziki door de komkommer met een dunschiller in lange linten te snijden.
- Meng deze linten met de overige ingrediënten voor de tzatziki en serveer met de kip gyros.

Comments 11
Beste Marinka,
Leuk recept van je.
Hoe maak je zelf ‘gezonde’ mayonaise?
Graag hoor ik van je
Hanne
kijk een hier, is een super mayo
https://www.eetpaleo.nl/recepten/sauzen-dressings/supersnelle-mayonaise/
Hier vind je een recept voor supersnelle homemade mayonaise: https://www.eetpaleo.nl/recepten/sauzen-dressings/supersnelle-mayonaise
Welke mayonaise uit een pot is een goed alternatief voor eigen gemaakte mayonaise?
Bij de natuurvoedingswinkel kun je ook mayonaise kopen, maar die is meestal gemaakt met zonnebloemolie. Mayonaise maak je super snel zelf: https://www.eetpaleo.nl/recepten/sauzen-dressings/supersnelle-mayonaise
Even een vraagje aan Marinka, waarom knoflookpoeder in de Tzatziki? en geen verse knoflook?, en eventueel kan je ook amandelyoghurt gebruiken ipv de mayo
Je kunt ook verse knoflook gebruiken, maar poeder vinden we zelf fijner mengen in de tzatziki 🙂
Ik mis de gyros kruiden voor de kip deze kan je maken.
Mijn man haat paprika in zijn eten, is er een alternatief? Ik kan niets bedenken!@
Je kunt paprika weglaten en andere pittige kruiden gebruiken, zoals groene of rode (spaanse) peper. Dat zijn andere vormen van dezelfde soort. Of voor de vorm een andere groente zoals tomaat of courgette.
Je krijgt hoe dan ook een andere smaak, wat niet betekent dat het niet lekker is. Je zult dus een eigen variant moeten bedenken waarbij je eerst deze ingrediënten weg laat en vervangt door hele andere die hij wel lekker vindt.
Succes! 🙂
Wat een heerlijk recept, mijn kip wordt alleen niet goudbruin. Komt dat door de kokosolie? De kip gaat er pas in na de uien, en die moesten zachtjes aangebakken worden. Nu had ik dus van die bleke stukjes kip. Zag er minder aantrekkelijk uit Haha.