Langoustinestaartjes met Knoflook-Citroen Mayonaise

Langoustinestaartjes met Knoflook-Citroen Mayonaise

Langoustinestaartjes met Knoflook-Citroen Mayonaise

Heb je weleens verse langoustines gegeten? Dit recept was mijn allereerste keer! En ik kan je vast vertellen dat dit zeker niet de laatste keer geweest zal zijn 😀 Ze zijn namelijk su-per-lekker. Oja, en makkelijk te bereiden. Veel makkelijker dan ik had gedacht.

Soms krijg je in een restaurant weleens een langoustine als garnering. Heb je dat weleens gehad? Ik wel. Tot nu toe had ik geen flauw idee wat ik daar mee moest, dat vertellen ze je er niet bij namelijk. En daar ligt ‘ie dan op je bord. Je aan te staren, “Eet mij”.  Ja, denk ik dan, dat zou ik best willen, maar ik heb géén idee hoe. Uiteindelijk draai ik het beestje dan maar om, want die oogjes kijken je ook steeds zo aan hé.

Gelukkig was ik laatst op de Zeeverse Vismarkt in Den Oever, en daar werd mij verteld dat langoustines zo geweldig lekker zijn. Voor ik het wist had ik een halve kilo gekocht en die ging mee naar huis, in de koelbox, helemaal naar Tilburg. Om eerlijk te zijn zag ik er wel een beetje tegenop om ze te bereiden, maar gelukkig had ik al wat tips gekregen én is er Google. En TouTube. Via Google vond ik hoe je ze het beste kunt bakken en op YouTube zag ik hoe je ze moest pellen. Echt niet zo moeilijk eigenlijk.

Zo ontstond dit gerecht! De langoustines zijn klaar voor je het weet en dat pellen valt echt reuze mee. Even kraken, de bovenkant eraf peuteren en dan trek je het vlees er zo uit. Probeer maar eens! Als ik het kan, kun jij het ook 😀

Tip: schrik niet als er donkergroene bolletjes onderaan je langoustines zitten (ik vroeg me serieus af of er misschien een dikke vlieg eitjes in had gelegd, maar dat leek me sterk in de koelkast). Die bolletjes zijn de eitjes van de langoustines en die kun je gewoon eten. Het leukste is dat ze knal oranje worden zodra ze worden gebakken of gekookt, en dat je er helemaal niets van proeft.

Langoustinestaartjes met Knoflook-Citroen Mayonaise
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 300g pastinaak, in blokjes
  • 300g zoete aardappel, in blokjes
  • 3 el ghee
  • 500g langoustinestaartjes
  • 25g waterkers
  • 1 citroen, in partjes
  • peper en zout
Knoflook-citroen Mayonaise
  • 1 ei
  • 1 el citroensap
  • 2 tl appelazijn
  • 1 el citroenrasp
  • ¼ tl zout
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • 250 ml milde olijfolie
  • 2 el verse peterselie, fijn gesneden
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Wrijf de pastinaak en zoete aardappel in met 1 el ghee en verdeel de groenten over de bakplaat. Rooster in 20 minuten goudbruin en gaar.
  3. Maak in de tussentijd de mayonaise door eerst het ei, citroensap, appelazijn, citroenrasp, zout en knoflookpoeder in een hoge pot of maatbeker waar je staafmixer precies in past (een grotere maatbeker of pot werkt niet!).
  4. Schenk de milde olijfolie over de ingrediënten in de pot (gebruik alléén milde olijfolie, anders wordt de mayonaise bitter).
  5. Zet de staafmixer op de bodem van de pot en zet deze aan op de hoogste snelheid. Haal de staafmixer héél langzaam omhoog tot zich een dikke mayonaise heeft gevormd.
  6. Roer nu de peterselie door de mayonaise en zet even apart.
  7. Verhit 2 el ghee in een hapjespan en bak hierin de langoustinestaartjes in 4-5 minuten aan. Schep af en toe om. Bak desnoods eerst de ene helft van de staartjes en daarna de andere helft.
  8. Meng de geroosterde groenten met de waterkers en verdeel dit over 2 borden. Serveer met de gebakken langoustinestaartjes en de mayonaise.
Tip: De langoustinestaartjes zijn gemakkelijk te pellen. Druk ze plat op je bord (zodat de staart helemaal recht is) tot je het zachtjes hoort kraken. Pel nu de bovenste schaal van de langoustine af, het vlees wordt zichtbaar en dit kun je er vervolgens voorzichtig uit trekken.
     

    Comments 4

    1. Hallo Marinka,
      heb jou recept uit geprobeerd. Alleen de knoflookmayonaise was niet helemaal gelukt. Foutje jij schrijft gebruik 1 ei, ipv 1 eidooier. Heb het recept op gezocht in het prachtige boek Paleo in 7 stappen, hier staat 1 eidooier. Vond het al raar 1ei, maar ja je weet maar nooit. Verder vindt ik het fantastische de challenge. Dank je wel.
      Al jou boeken zijn ook geweldig, heb ze geloof ik allemaal. Fijn weekend.
      Groet marlène

      1. Hi Marlène, in dit recept gebruik ik inderdaad 1 ei, dus dat is geen foutje 🙂

    2. Wel ….ik maak mijn mayonaise altijd zoals hier beschrevem met 1 ei dwz eigeel en eiwit. Lukt altijd….superlekker. maar ik gebruîk koolzaadolie

    3. Mooi recept! Langoustine is een prachtig ingrediënt. We zijn net terug uit IJsland en daar is het één van de meer betaalbare gerechten, je vind het in een eenvoudige maar overheerlijke soep met in de haven van Reykjavik bij ‘Saegreifinn’ waar lokale bewoners en toeristen er voor in de rij staan en het meest geniale gerecht was een surf & turf van langoustine, met knapperige bacon en een salade van snijbiet , rucola en iceberg en mayo met chili, geserveerd op een glutenvrij stuk warm brood waar de olijfolie uit droop voor “slechts” 18 euro, dezelfde prijs als een simpele diepvriespizza in de lokale supermarkt of een flesje bier. De combinatie van langoustine met bacon was een openbaring.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.