Rabarber Frambozencompote

Rabarber-frambozen compote

Rabarber-frambozencompote

Samen met vriendin en collega-blogger Marjolijn van Oerspronkelijk rijd ik wel eens naar Duitsland om boodschappen te doen. Kleve is vrijwel altijd de stad naar keuze en gewapend met koelboxen, diepvrieselementen en ten minste 3 grote shoppers komen we aan. Dat is niet alleen heel gezellig, maar ook erg productief!

We vinden de mooiste producten (meestal nog biologisch ook) en tegen een veel lagere prijs. Dat is nog eens ideaal! Mede daardoor is het dus een beetje een traditie geworden, alleen we merken nu wel dat we steeds sneller klaar zijn omdat we de weg in de winkels al kennen. En in die kortere tijd zijn we nog lang niet bij gepraat 😉

Een van de eerste stops is tegenwoordig de Duitse Aldi: we kopen per persoon ten minste 4 netten met biologische citroenen en vervolgens heel wat zakken biologische diepviesgroenten en diepvriesfruit. Altijd handig om op voorraad te hebben! Ook de drogist DM komt aan bod (wij zijn fan van de potjes leverworst van Alnatura, die zijn zó handig om op voorraad te hebben) en we kopen standaard een zak kokosvlokken, lekkere thee en nog veel meer. Het kost telkens moeite om de bananenchips (gebakken in kokosolie) te laten staan, want als je zo’n zak open trekt dan gaat hij op ook. Het is me wel eens gelukt om de hele zak tijdens de terugrit naar Tilburg leeg te eten, maar daar was mijn maag niet zo blij mee.. Alhoewel, ik had daarna eindelijk geen honger meer.

Verder gaan we nog langs de Edeka om ganzeneieren te kopen en een groot stuk diepvries lamsschouder. Van Nieuw-Zeelands lam wat heerlijk buiten heeft kunnen lopen. Ik krijg er al zin in nu ik er aan denk!

Deze keer vonden we echter ook rabarber. Daar word ik altijd zo enthousiast van, maar vervolgens ligt de betreffende rabarber thuis in de koelkast en denk ik een week later “Ohja, dat moet ook nog eens op..” Maar wat maak je daar nu van? Meestal kom ik uit op een compote die ik natuurlijk niet meer suiker maak, maar gewoon met wat fruit erbij. In mijn kookboek maakte ik het al met kersen (heerlijk!) en deze keer heb ik er frambozen in gedaan.

Rabarber-frambozen compote
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 6
Ingrediënten
  • 750g rabarber
  • 500g frambozen (diepvries)
Bereiding
  1. Was de rabarber en snijd deze in stukjes.
  2. Doe de rabarber met de frambozen in een grote pan en zet deze op een laag vuur.
  3. Kook de rabarber met de frambozen in ongeveer 20 minuten tot een zachte, dikke compote. Roer de compote regelmatig door om aanbranden te voorkomen.
  4. Is jouw compote na 20 minuten nog niet dik genoeg? Laat het dan gerust een paar minuten langer koken, maar let op: ook tijdens het afkoelen verdampt er nog heel wat vocht en dikt het mengsel in.
 

Comments 10

  1. Ik had nog een bos rabarberstelen liggen die uit de tuin kwamen en ook een doosje frambozen in de vriezer; een en een is twee! De compote staat inmiddels af te koelen en ziet er heerlijk uit. De smaak is voor mij wat te zuur, maar dat lossen we wel op met wat honing 🙂

  2. Goed idee zeg! Dat ga ik uitproberen. Zou je ook cranberry’s (vers, zelf ingevroren) kunnen toevoegen? Ik heb ze gekocht en ingevroren maar nu weet ik niet wat ik ermee moet doen (ahum)…

    1. Hoi Chantal, dat zou je zeker kunnen doen! Als je cranberries toevoegt dan wordt het uiteraard wel wat zuurder, maar dan gebruik je gewoon wat minder rabarber. (of voeg wat honing of dadelpuree toe)

      1. Hoi Marinka heb jij een recept van dadelpuree?

        1. Nee dat heb ik niet, maar dadelpuree bestaat echt gewoon uit gepureerde dadels dus het is makkelijk te maken 🙂 (evt wat water toevoegen om het smeuïg te maken)

  3. Een beetje steranijs erbij maakt de smaak intenser en minder zuur, veel gebruikte toepassing door professionele koks.

  4. Je zet de rabarber en het fruit op zonder water?

  5. Heerlijk recept!
    Ik heb deze rabarbercompote regelmatig gegeten in mijn favoriete restaurant. Nu kan ik hem zelf maken. Ik heb een hele pan gemaakt (bijna 2 kilo). Kun je het ook in luchtdichte vershoudpotten bewaren? Hoe lang blijft hij dan goed?

    Ik heb trouwens één zakje vanillesuiker toegevoegd. Heerlijk, een vleugje vanille in rabarber. 🙂

    1. oh wat heerlijk. je kan hem zeker in een luchtdichte pot bewaren. Hier eten wij het best veel en is deze binnen een week op dus ik zou zeggen een weekje houdbaar kan zeker.
      Je kan het ook invriezen dan heb je een voorraadje 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.