Het enige wat ik echt lastig vond om te laten staan toen ik Paleo ging eten was friet. Want ja, wat zit er nu eenmaal in friet? Aardappel, olie en zout, toch? Dat kan haast niet slecht zijn.
Wel dus. En dan is de aardappel op zich niet je grootste probleem. De aardappel behoort tot de nachtschadefamilie, past niet binnen het Paleo voedingspatroon, maar de meeste mensen kunnen er prima tegen. Het probleem zit hem vooral in de olie waarin de friet wordt gebakken. Deze olie is namelijk behoorlijk geoxideerd. Als je pech hebt wordt er zelfs in gehard plantaardig vet gebakken en dan ben je nog verder van huis. Standaard kreeg ik dan ook buikpijn na het eten van friet en werd ik ’s nachts badend in het zweet wakker. Het eten van friet was dat echt helemaal niet waard!
Tijd voor iets anders dus. Want zo af en toe een frietje is best lekker! Ik greep standaard naar pastinaakfrietjes uit de oven, maar ook die kun je beu raken.
De Taro, ook wel Chinese aardappel genoemd, biedt uitkomst! Je hoeft hier niet voor naar de toko of wat voor exotische winkel dan ook (wat overigens wel leuk is om te doen) maar je kunt deze gewoon in de meeste supermarkten vinden. De Taro is een harige knol welke een beetje plakkerig is wanneer je deze hebt geschild. Je kunt ‘m niet rauw eten, maar gebakken als frietjes, in blokjes of als puree is hij heerlijk! Een prima bron van koolhydraten waar nodig.
Dus bak ik mijn frietjes tegenwoordig van Taro. Lekker met een zelfgemaakte mayonaise erbij, en wat grof zeezout erop. Echt genieten!
Dit recept is ook geschikt voor degenen die het EetPaleo Suikervrij programma volgen.
- 2 middelgrote taro's
- 1 el kokosolie, vloeibaar
- zeezout
- Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Schil de taro's en snijd ze vervolgens in dunne frietjes.
- Meng de kokosolie door de frietjes en verdeel ze over de bakplaat.
- Bak de frietjes 15 minuten, keer ze om en bak ze vervolgens nog 10 minuten tot ze goudbruin zijn.
- Bestrooi vlak voor het serveren met zeezout.
Comments 17
Ik maak zelf nu eigenlijk nooit frieten, maar mijn vader wel. Hij schilt ze zelf, snijdt ze in frietjes en bakt ze dan in kokosolie. Kan heel erg smaken! Ik moet er niet mee overdrijven – van veel aardappelen voel ik me snel moe, maar een kleine portie vind ik helemaal goed 🙂
Wat leuk, ik heb het nog nooit gezien in de winkel terwijl wij een grote supermarkt (die blauwe 😉 hebben!
smaakt het zoals knolselderij of heel anders?
Hier hebben ze ze gewoon bij die grote blauwe supermarkt 😉 Bij de Aziatische groenten en de pompoenen enzo.
Het smaakt heel anders dan knolselderij, meer zoals een gewone aardappel eigenlijk 😀
Kun je die frietjes ook van cassave maken of is dat niet Paleo?
Ja hoor, dat kan ook!
Dank je wel!
Vandaag heb ik de frietjes gemaakt van cassave. De smaak (voor zover ik dat kon beoordelen) was vrijwel gelijk aan de gewone aardappelfrietjes. Echter, de tijd in de oven is anders. De kleinere stukjes waren donker en heel hard, de iets grotere waren bleek en niet gaar…… Een volgende keer, want die komt er zeker, zorgen dat de stukjes gelijkmatiger gesneden zijn en langer in de oven!
Waar kan ik in belgie taro kopen ?
Bijj Albert Heyn liggen ze veel
In aziatische winkels genoemd toko winkels en zoeken op google in jou buurt natuurlijk.
In België hebben ze geen toko’s( zij hebben geen koloniaal verleden met Indonesië), in sommige grote steden hebben ze wel Aziatische winkels meestal van Chinezen. In een winkel uitgebaat door mensen uit India of Pakistan kan je het soms ook vinden( dag-en nachtwinkels).
Chinese Tayren ofzoiets heten ze bij ons… Ik vind ze erg lekker!
Dit vinden wij de beste vervanger van de frietjes. Bakken ze in de kokosolie. (Voor bakken en afbakken). Vrienden die kwamen eten vonden deze frietjes zelfs lekkerder dan de “gewone” van frietaardappelen.
Wil dit ook gaan proberen om wat af te wisselen met de zoete aardappel en pastinaak, maar bij ons in de supermarkt krijg je alleen maar Eddo, is dit hetzelfde of toch weer wat anders?
Dat is hetzelfde voor zover ik weet 🙂
In sommige paleo kookboeken lees ik dat je deze kunt bakken in palmolie en andere zeggen dat dat niet kan . Je moet immers op hoge temeratuur frites bakken.
Hoe zit het nu echt met die vetten.
In dit artikel lees je meer over vetten: https://www.eetpaleo.nl/tips-trucs/gezonde-vetten/