Malse Zalm uit de Oven

Niks lekkerder dan een verse malse zalm uit de oven. En het is zo makkelijk om te maken!

Ikzelf houd niet zo van de smaak van de zee. De ‘vislucht’ die daarmee gepaard gaat ga ik liever uit de weg. Uiteraard speelt de kwaliteit van de producten die je in huis haalt hier een grote rol in. Verse vis behoort niet vissig te ruiken.

De visachtige lucht die je vis krijgt als deze niet vers is wordt veroorzaakt door trimethylamine (TMA). In levende vissen komt trimethylamine bijna niet voor. Wat wel in levende vissen voorkomt is is trimethylamine-oxide. Dit is een stofje dat met name in zeevis voorkomt, denk aan kabeljauw bijvoorbeeld.

Wanneer een vis dood is dan wordt trimethylamine-oxide afgebroken tot trimethylamine. De vis krijgt daardoor de typerende vislucht. Hoe langer het afbraakproces duurt, hoe meer trimethylamine er ontstaat en des te sterker deze vislucht wordt.

Probeer dus goed te letten op de kwaliteit en versheid van je product!

Tevens is het aangeraden om wilde zalm te kiezen boven kweekzalm. Kweekzalm wordt doorgaans gekweekt met behulp van antibiotica en ze worden – net als andere dieren in de bioindustrie – in rap tempo “vetgemest” door middel van krachtvoer. Hierdoor bevat kweekzalm meer vetten, maar dat zijn helaas niet alleen omega-3 vetzuren. Door het type voer dat kweekzalm krijgt zorgt ervoor dat ze meer ontstekingsvormende omega-6 vetzuren ontwikkkelen. Goed om daar bij stil te staan dus!

Ondanks al het bovenstaande is vis – en met name wildgevangen (vette) vis – hartstikke gezond!

Zalm is super goed voor je. Het is een vette vis die vaak minder zware metalen bevat als bijv. tonijn. Zo bevat het vitamine D en natuurlijk de gezonde DHA en EPA omega vetten. Deze vetten zorgen voor tal van processen in het lichaam. Het is goed voor de ogen, de hersenen, de gewrichten en wat niet eigenlijk!

Dus laten we eens kijken hoe jij zelf kunt voorzien van deze gezonde vetten, met dit heerlijke recept uit de oven!

Malse Zalm uit de Oven

Klaar voor het recept? Daar gaan we!

Malse Zalm Uit De Oven
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 1
Ingrediënten
  • 320 g Wilde zalm
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 2 el Olijfolie
  • ½ citroen (het sap)
  • 2 tl verse dille (gehakt)
  • Zout en peper naar smaak
Bereiding
  1. Haal de zalm een half uurtje voordat je hem gaat bakken uit de koeling. Zo wordt de zalm lekker mals
  2. Verwarm de oven voor op 200 °C
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier
  4. Pak een bakje en doe daar de olie, knoflook, citroensap en dille in en roer goed door elkaar
  5. Smeer de zalm lekker dik in met het mengsel en laat even intrekken
  6. Breng net voordat je ze in de oven doet op smaak met peper en zout
  7. Bak in 20 minuten goudbruin
 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.