Tijd voor een nieuw kijkje in mijn keuken! Ditmaal maakte ik eieren in een nest. Dit gerecht maak ik eigenlijk altijd als ik géén inspiratie heb, in verschillende varianten. In mijn kookboek zette ik mijn favoriete variant, maar deze komt zeker op nummer 2. Heel simpel eigenlijk: je bakt wat groenten en proteïnen naar keuze (in dit geval runderworst) en vervolgens breek je er wat eieren boven. Het geheel laat je rustig stollen en klaar!
Het idee hiervoor komt van een van de eerste Amerikaanse Paleo bloggers die ik volgde. Inmiddels blogt ze al niet meer, maar ik weet nog goed dat zij altijd ‘eggs in a nest’ maakte. De eerste keer dat ik dat probeerde werd het één grote mislukking. Ik had geen idee hoe ik mijn eieren precies goed moest krijgen en het lukte me zelfs niet om de dooier heel te houden na het breken. Het resultaat: zwartgeblakerde groenten die ik met geen mogelijkheid uit de pan geschraapt kreeg, met daar bovenop nog rauwe eieren.
Oefening baart kunst. Tegenwoordig is dit ook hét gerecht wat mijn vriend het liefste maakt, waarna hij enthousiast uit de keuken zijn ‘score’ roept. (het percentage eieren waarbij de dooier nog heel is) In het begin was dat soms maar 1 ei maar de laatste tijd houdt hij ze allemaal heel.
En toen was het tijd om het gerecht op de foto te zetten. Dit is relatief cat-proof omdat er geen grote, herkenbare stukken vlees in zitten, en de pan was nog behoorlijk warm dus Jip bleef op afstand. Toch niet echt handig voor de foto..
En vervolgens gebeurde dit.. Lekker onschuldig! (maar ondertussen..)
- 1 el kokosolie
- 1 ui, in halve ringen
- 200g verse (runder)worst, in plakjes
- 300g spruitjes, schoon gemaakt en gehalveerd
- 100g boerenkool, gesneden
- 4 eieren
- Peper, zout en eventueel knoflookpoeder
- Verhit de kokosolie in een hapjespan en bak hierin de ui op middelhoog vuur zacht.
- Voeg de plakjes verse worst toe en bak deze rondom bruin.
- Bak de spruitjes al omscheppend 3-5 minuten mee.
- Schep ook de boerenkool door het gerecht en breek nu de eieren boven de pan. Probeer de dooiers heel te houden.
- Doe een scheutje water in de pan en laat het geheel met een deksel op de pan op middel-laag vuur garen.
- Voor eieren met zachte dooiers is de gaartijd 3-4 minuten. Voor volledig gestolde eieren is dit 5-6 minuten.
- Bestrooi met peper, zout en/of knoflookpoeder naar smaak.
Comments 11
Leuk met die foto’s van Jip!
Ik maakt ook graag eieren in een nest, haalde het uit jouw kookboek en ben er dol op… heerlijk comfortfood!
Whaaaa bij de eerste keer gewoon 2 uit 2 (qua eierdooiers) 😉
Het was heerlijk. Simpel, maar toch weer eens wat anders.
Ook lekker om eerst wat groente te bakken, vervolgens tomatensaus toe te voegen en daarin de eieren te laten stollen.
Pingback: Recepten met eieren van medebloggers - Kiwi&zo, gezonde en goedkope recepten
Wat een heerlijke schat, lijkt op mijn Spot, ga de eieren in het nest vast en zeker maken, dank je wel!
Groetjes,Hetty
Pingback: Eggs in a Nest: A Paleo Adventure | The Traveling Spoons
Ik hou van dit recept, maar wat kan ik gebruik als ik geen boerenkool kunnen vinden? Super bedankt voor de recept!
Hoi Hannah! In plaats van boerenkool kun je een andere bladgroente nemen, spinazie bijvoorbeeld maar rucola, paksoi of spitskool werkt ook heel goed.
Hoi,
Dank voor dit idee. Heb het wel aardig aangepast voor hier thuis. Heb een ****hekel aan spruitjes 😉
In plaats daarvan verse wortel en zoete aardappel gemengd. Dat samen met naar verhouding iets minder boerenkool. En teentje knoflook versnipperd meebakken en lekker wat dragon erdoor. Mijn dochter heeft zich klem gegeten 🙂
Groet, Eric
P.S. 4 uit 5 goed 😉
Pingback: 14 foodievragen aan Marinka van EetPaleo
Vandaag start mijn “paleo”leven. En het was meteen raak met dit super heerlijk en verfrissend ontbijt.
Mijn respect en grote dankbaarheid, Marinka, voor alles wat jij voor ons doet!
Warme groet,
Luc