Indiase gehaktballen in romige tomatensaus

Indiase gehaktballen in romige tomatensaus

Indiase gehaktballen in romige tomatensaus

Wat is er eigenlijk zo bijzonder aan gehaktballen? Ik heb geen idee. Het duurt langer om ze te maken dan bijvoorbeeld hamburgers of gewoon gehakt, maar ze smaken in principe hetzelfde. Je hebt dan alleen een grotere hap vlees in je mond.

Ok, misschien is het dat je ze zo perfect in een saus kunt doen. De vlees:saus ratio bij gehaktballen is super, zoals bij deze Indiase gehaktballetjes. En je kunt er lekker veel tegelijk in een pan bakken. Ze krijgen ook zo’n mooi bruin korstje en zijn dan gewoon goed gaar vanbinnen. Bij dikke hamburgers is dat soms lastiger; verbrand en nog niet gaar, en gehakt wordt in grotere hoeveelheden juist niet echt mooi bruin.

Bovendien zijn de mogelijkheden eindeloos! Met of zonder saus, variatie in kruiden, enzovoort. Uiteindelijk is het maar net waar je zin in hebt. Een ding weet ik zeker: deze Indiase gehaktballen in romige tomatensaus smaken erg goed!

Indiase gehaktballen in romige tomatensaus
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat nachtschades.
Auteur:
Personen: 3-4
Ingrediënten
Gehaktballen
  • Rundergehakt - 500g
  • Koriander - vers, ¼ cup, f ijn gesneden
  • Garam Masala - 1 el
  • Knof lookpoeder - ½ tl
  • Zout - ½ tl
  • Kokosolie - 1 el
Saus
  • Uien - 1, gesnipperd
  • Gehakte Tomaten - 1 blik (400g)
  • Kokosmelk - 1 cup (250 ml)
  • Gemalen Korianderzaad - 1 tl
  • Knof lookpoeder - ½ tl
  • Gemalen Komijnzaad - ½ tl
  • Gemberpoeder - ½ tl
  • Geel mosterdpoeder - ½ tl
  • Zout - ½ tl
  • Peper - naar smaak
Bereiding
  1. Begin met de gehaktballen: meng in een kom het gehakt met de koriander, garam masala, knoflook en zout. Kneed alles goed door.
  2. Rol ongeveer 12-15 gehaktballen van het mengsel, ongeveer 4 cm in doorsnede en leg ze op een bord.
  3. Verhit de kokosolie in een hapjespan en bak hierin de gehaktballen op middelhoog vuur rondom bruin. Haal ze, zodra ze bruin zijn, uit de pan en leg ze apart. Ze hoeven nu nog niet helemaal gaar te zijn.
  4. Bak de gesnipperde ui in dezelfde pan op middelhoog vuur tot deze glazig is.
  5. Voeg de gehakte tomaten, kokosmelk en alle kruiden toe en roer alles goed door. Zet het vuur
  6. lager en laat de saus ongeveer 5 minuten pruttelen tot deze wat dikker is geworden.
  7. Doe de gehaktballen terug in de pan en roer voorzichtig zodat ze met de saus worden bedekt. Laat nog 5 minuten pruttelen om de gehaktballen te garen.
  8. Serveer met groenten naar keuze, en eet smakelijk!
 

Comments 4

  1. Deze gehaktballen waren heerlijk.
    Ik heb dan niet alle kruiden gebruikt maar gewoon wat ik nog in huis had. Het was smikkelen !

  2. Hoi Marinka ik heb een vraagje over dit recept. Het lijkt mij echt heerlijk en ik wil het graag maken. Liefst in de slowcooker lekker; makkelijk zeker voor de garing van gehaktballen ? Heb je nog tips voor aanpassen van de saus (minder vochtig bijvoorbeeld of is dat niet nodig?) en kooktijd (ik gok 5-6 uur op laag of zo?)? Alvast dank!!

    1. Hi Miranda! Gehaktballetjes hoeven maar 3,5 uur op de lage stand te garen 🙂 De saus hoef je niet aan te passen eigenlijk

  3. Veel dank! Ze gaan op m’n ToCookInTheSlowcookerList ? Eerst nog maar een keertje de pulled bbq beef (echt het meest gemaakte recept uit jouw boek ?)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.