Woensdag gehaktdag was bij mij vroeger woensdag pasta-dag. En dan aten we dus macaroni of spaghetti, of wat voor pasta dan ook. Met een sausje erop. Mijn moeder deed er wel altijd extra groenten in, maar we hadden toen nog de gewoonte dat we zo’n pakje met poeder gebruikten als basis voor deze saus. Inmiddels weten we wel beter en lopen ook mijn ouders met een grote boog om die pakjes heen, maargoed, in die tijd aten wij saus uit zo’n pakje.
Als ik mocht kiezen, dan aten we een rode saus met veel tomaten erin en wokgroenten erin (met gehakt, dat wel, op woensdag!) en als mijn vader mocht kiezen dan aten we -tot mijn grote teleurstelling- een champignonroomsaus met blokjes ham die overigens ook van rubber hadden kunnen zijn. Dus daar zat ik dan, met lange tanden die saus weg te werken, want zo’n maaltijd smaakte echt alleen als je héél veel honger had.
We zijn nu zo’n 15 jaar verder en raad eens wie er nu wél van champignons houdt? Jawel! Ikzelf.
Dus bij het aanzicht van een pak kastanjechampignons en 5 grote courgettes in de koelkast kon ik niets anders bedenken dan de mijn vader zo geliefde pasta met champignonroomsaus na te maken. En dat lukte. Heerlijk!
- 2 courgettes
- 3 el kokosolie
- 1 ui, in dunne halve ringen
- 3 tenen knoflook, in plakjes
- 250g kastanjechampignons, in plakjes
- 150 ml kokosmelk
- 2 el verse oregano
- 2 el verse tijm
- 1 el appelazijn
- peper en zout
- 300g rundergehakt
- 4 el verse peterselie, fijn gesneden
- Was de courgettes en snijd deze met behulp van een spiraalsnijder of julienne dunschiller in lange slierten.
- Verhit 1 el kokosolie in een hapjespan en bak hierin de uien en knoflook aan.
- Voeg kastanjechampignons toe en bak deze mee tot ze vocht beginnen te verliezen.
- Schenk kokosmelk bij het mengsel en voeg ook oregano en tijm toe. Breng aan de kook.
- Haal de pan meteen van het vuur en voeg appelazijn, peper en zout toe. Pureer de saus met behulp van een staafmixer, foodprocessor of blender.
- Verhit 1 el kokosolie in een hapjespan en bak hierin het gehakt in 4-5 minuten rul.
- Verhit 1 el kokosolie in een andere pan en bak hierin de courgetteslierten 1-2 minuten tot deze wat zachter zijn.
- Serveer de courgetteslierten met het gehakt en de champignonroomsaus. Garneer met wat peterselie.

Comments 17
Gisteren dit recept gemaakt, verrassend lekker en simpel,
we hebben er een blijvertje bij om regelmatig klaar te maken.
Dank je voor het delen! ;-))
Superleuk om te horen Ans!
Vandaag de spirali besteld! Verheug me er enorm op. Dank voor de tip!
Oh wat een lekker recept weer. Die ga ik een keertje maken en dan laat ik weten hoe we bet vonden.
Hoi Marinka,
Ik heb de Magimix foodprocessor. Zou het ook met de Julienneschijf kunnen ? Ik heb deze niet ,maar jij mss wel ?
Zou ik de champignon roomsaus ook kunnengebruiken voor kip in roomsaus met (bloemkool)rijst? Mijn moeder naakte altijd van blik champignoncremesoep en flesje koffieroom dit gerecht kip in roomsaus. Maar ik wil zo’n blik niet meer eten en verder zijn ze ook niet meer te verkrijgen! Gelukkig maar mijn dochter was altijd gek op kip in roomsaus. Zou ik dat dus kunnen proberen?
Ja hoor Monique, ik weet 99% zeker dat dat heel erg goed zal lukken! Als je het gaat proberen dan ben ik erg benieuwd wat je er van vindt.
Vanavond voor de eerste keer mijn Spirali gebruiken voor dit recept. Ziet er heerlijk uit en ik ben benieuwd of het ook zo smaakt. Lief is geen liefhebber van courgette, maar dat houd met niet tegen! Bloemkool vond hij ook vreselijk, tot ik bloemkoolrijst maakte 🙂
Ik ga de saus, denk ik, ook eens met kip proberen, lijkt me ook erg lekker!
Maar eerst vanavond deze maar eens maken!
Wat een heerlijke recepten en geweldige site is dit ook! Wij komen net kijken in de paleo keuken, maar heb al diverse recepten uitgeprobeerd en allemaal even lekker!
Ga zo door!
Goed recept. Makkelijk te maken en lekker.
Helaas heb ik iets me kokosmelk, dat ik er naar een paar happen misselijk van word en het eten, de kokosmelksmaak dan ook niet meer lekker vind.
Hoi Andrea, heb je al eens geprobeerd om de kokosmelk door amandelmelk te vervangen? Werkt prima en is ook heerlijk!
Welke spiraalsnijder kan ik het beste kopen??
Ikzelf vind de Super Spirali van Lurch het fijnste, die heeft lekker veel opties en is erg stevig. Je kunt deze bestellen in de EetPaleo Winkel 🙂
Heerlijke saus Marinka.
Kan ik het restje invriezen?
Ja hoor, dat kan!
Heerlijke saus , dat is iets wat ik soms mis .
Zo ook een goede kaassaus , misschien niet helemaal Paleo .
Bedankt voor het recept, meteen de keuken ingedoken..
Resultaat: HEERLIJK!!
Haha super om te horen Annewenke!