Het moment dat je overstapt op een Paleo-lifestyle ondervinden veel mensen dat de kosten van het eten een stuk duurder wordt. Helaas is gezonde voeding vaak prijziger dan niet vullende voeding voor het lichaam. Ik hoop dat er ooit nog iets mee gedaan wordt zodat voor iedereen gezonde voeding toereikend is en we steeds meer naar een maatschappij kunnen gaan waar er bijna geen ziektes meer zijn.
Tot die tijd heb ik wel een aantal tips voor je die je kan inzetten om toch gezond te eten op een klein budget. Let’s go!
Is Biologische voeding altijd zo goed?
Het advies is om zoveel mogelijk biologische voeding tot je te nemen. De reden daarvan is dat veel voeding erg bespoten is en hierdoor veel nutriënten verliest of schade kan aanbrengen in het lichaam door de gifstoffen. Zo was er laatst een onderzoek gedaan op rozijnen en bleek dat er meer dan 50 giftige stoffen opgespoten zaten! Dit vind ik behoorlijk verontrustend omdat dit vaak als gezonde snack aan kinderen wordt gegeven. Je vraagt jezelf af waarom het nodig is om zoveel gif toe te voegen aan de producten die je eet?
Bij vlees is het ook handig om zoveel mogelijk biologisch te eten. Kiloknallers en vlees dat in de supermarkten te koop is bevatten vaak veel antibiotica omdat de dieren dit standaard en preventief krijgen ingespoten om niet ziek te worden. Ik hoef denk ik niet dieper in te gaan dat dit nodig is omdat de leefomstandigheden van de dieren extreem verontrustend zijn waardoor het niet anders kan dan ze preventief te blijven inspuiten.
Antibiotica zorgt ervoor dat alle bacteriën in je darmen (dus ook de goede bacteriën!) gedood worden. En laat je nou net die goede bacteriën nodig hebben om bijvoorbeeld je eten te verteren, en gezond te blijven. Stel je eens voor wat dat met je darmen doet als je voor langere tijd zoveel binnenkrijgt.
Onderzoekers waarschuwen ons al jaren dat als we op deze manier door blijven eten dat we uiteindelijk antibioticaresistent worden en naar andere oplossingen moeten gaan kijken als we echt ziek worden. Dit zijn verontrustende dingen waar zeker meer aandacht voor gegeven mag worden vind ik persoonlijk.
Nou is biologisch vlees best prijzig. Als je Paleo op een budget wilt gaan toepassen zou ik zeggen probeer zoveel mogelijk vegetarisch te eten omdat dat gewoon een stuk goedkoper is. 1 keer per week een goed stuk vlees en een vis is meer als voldoende om gezond te blijven.
In de Blue Zones (dit zijn 5 zones in de wereld waar mensen gemiddeld 100 jaar worden zonder Westerse ziektes) zien we ook terug dat veel vlees niet nodig is om gezond te leven. Zij eten vaak 1x per week een stuk vlees of elke dag een hele kleine portie.
Wat je ook kan doen is kijken of je ergens een hele biologische koe kan kopen en deze invriezen. Vaak zijn de prijzen voordeliger en benut je veel meer van een dier dan als je losse stukken gaat kopen. Zo kan je van de benen, tong en reststukken een heerlijke bouillon trekken
Vis is een ander verhaal. Beter kan je biologische vis vermijden. Dit komt omdat biologisch alleen gegarandeerd kan worden in kweekvis. En helaas zijn deze kweekvissen veel ziek doordat er te weinig ruimte is voor de dieren om te kunnen zwemmen.
Heb je geen budget om biologisch te kopen, probeer dan via de slager/visboer te kopen. De kwaliteit van het vlees/vis is hier vaak beter dan van de supermarkt.
Het vieze dozijn
Met groente en fruit werkt het wat anders. Je kan ervoor kiezen als je het budget hebt om helemaal biologisch te eten. Toch is het niet helemaal nodig om alles biologisch in te slaan.
Ikzelf eet ook niet alles biologisch. Ten eerste omdat ik het gewoon te duur vind en ten tweede omdat er veel groente en fruit soorten niet tot zo weinig bespoten wordt dat het zonde is om zoveel geld uit te geven aan een biologisch keurmerk.
Zo is het vieze dozijn in het leven gekomen. In het vieze dozijn staan de meest bespoten groente en fruit beschreven. Deze voeding kan je het beste biologisch kopen.
Van boven naar beneden:
- Aardbeien
- Spinazie
- Nectarines
- Appels
- Perziken
- Peren
- Kersen
- Druiven
- Bleekselderij
- Tomaten
- Paprika’s
- Sla
Hoe haal je pesticiden van je groente en fruit?
Eigenlijk is er een hele simpele methode om je groente en fruit te ontdoen van de meeste gifstoffen. Het enige wat je nodig hebt is baking soda zonder aluminium. Dit is het oranje pakje dat je gewoon in de supermarkt kan kopen.
Het voordeel van baking soda is dat het heel goedkoop is en je er heel veel mee kan doen. Zo kan je het gebruiken als natuurlijk schoonmaakmiddel in je keuken en huis, je kan ermee wassen én je kan het dus gebruiken om je groente en fruit mee schoon te maken!
Zo werkt het:
Spoel de groente en fruit af onder lauwwarm water (lauwwarm zorgt ervoor dat de pesticiden wat sneller loskomen. Het is namelijk bestand tegen regenbuien en koud water).
Vervolgens maak je een badje waar je de groente en fruit indoet. Als je net als ik voor een hele week voedsel inkoopt en je hebt een bad dan kan je ook alles in 1x in je bad doen. Superhandig omdat je dan in grote hoeveelheden kan schoonmaken. Heb je geen bad, doe het dan gewoon in de gootsteen 😉
Doe 1 eetlepel baking soda in het water en roer alles goed door. Laat het groente en fruit minimaal 20 minuten weken. Spoel alles nog een keertje goed af. Als je goed kijkt zal je een soort chemische laag op het water zien drijven. Dit zijn de pesticiden die losgeweekt zijn van de producten.
Doe je de producten in het bad met grotere hoeveelheden, zorg dan dat je meer baking soda toevoegt. Je kan ook een halve citroen erbij uitpersen. Zo blijven de producten langer houdbaar en citroen werkt ook nog eens antibacterieel.