Doe het zelf Kombucha

Doe-het-zelf: Kombucha

Kombucha-DIY

Kombucha, het steeds bekender wordende drankje. Ook ik heb het ontdekt en vind het echt heerlijk! Er zit echter 1 nadeel aan: het is best prijzig om telkens een flesje kombucha in de winkel te kopen, zeker wanneer je er een dagelijkse gewoonte van wilt maken om dit te drinken. Nouja, ‘wilt maken’, het is gewoon zo ontzettend lekker dat ik het iedere dag wil drinken!

Maar waarom zou je Kombucha willen drinken? 1: Het is gezond! en 2: Het is lekker! (al zul je misschien wel eventjes aan de smaak moeten wennen..) Ik zal niet al te diep ingaan op de ‘gezondheidsbevorderende effecten’ van Kombucha, maar feit is dat dit gefermenteerde drankje probiotica bevat. Micro-organismen waarmee we onze darmflora en daarmee ook ons immuunsysteem (!) ondersteunen. Dat betekent dus niet alleen een betere spijsvertering maar ook een betere afweer tegen ziektemakers. En tsja, dat kunnen we allemaal wel gebruiken in dit stressvolle bestaan..
Daarnaast helpt kombucha ook bij het ontgiften (het ondersteunt de leverwerking), bevat het glucosaminen (goed voor de gewrichten) en antioxidanten. Best een krachtig drankje dus!

Wie hier meer over wil lezen raad ik aan deze website te bezoeken, daar vind je een schat aan informatie. (Engelstalig)

Kombucha-1

Om Kombucha te maken heb je slechts 5 ingrediënten nodig: water, groene of zwarte thee, suiker, wat bestaande kombucha (of appelazijn!) en een kombucha-zwam (ook wel SCOBY genoemd). Ik hoor je al denken: suiker!?!? Hoe kan dit ooit een gezond drankje zijn? Een kombucha-zwam bestaat uit verschillende bacteriën en gisten die samen een heel fijn weefsel vormen: de ‘zwam’. Deze zwam is een organisme op zich, het produceert allerlei stoffen, maar heeft ook voeding nodig. Suiker is de voeding van deze zwam, het eet het op tijdens het fermentatieproces. Je zult dan ook merken dat Kombucha eigenlijk een heel zuur smakend drankje is. Van de hoeveelheid suiker die toe is gevoegd blijft nog maar héél weinig over in het uiteindelijke drankje. Een Kombucha-zwam kun je vaak gratis krijgen van een vriend/vriendin die zijn/haar eigen Kombucha maakt, of online bestellen bijvoorbeeld via deze website.

Er zijn online heel veel verschillende recepten te vinden om Kombucha te maken, iedereen heeft zo zijn eigen methode. Ik heb een aantal recepten gecombineerd en er zo mijn eigen draai aan gegeven, met een heerlijk eindproduct als gevolg!

Kombucha-3

De Kombucha-zwam

Doe-het-zelf: Kombucha
 
Auteur:
Ingrediënten
  • 2 liter water
  • 10 gram groene of zwarte thee
  • 200g suiker
  • 50 ml kombucha (of appelazijn)
  • 1 kombucha-zwam
Extra:
  • 1 grote, glazen pot met een inhoud van 2,5 - 3 liter
  • kaasdoek (of een theedoek)
  • elastiek
  • plastic trechter met zeef
  • lege glazen flessen met dop (4 stuks van 0,5 liter)
Bereiding
  1. Breng 500 ml van het water aan de kook in een steelpan.
  2. Laat hierin de thee 15 minuten trekken.
  3. Verwijder de theezakjes/losse thee en los de suiker op in het theewater.
  4. Schenk de warme thee in de grote glazen pot en schenk hier vervolgens de overige 1,5 liter (koud) water bij.
  5. Controleer of het water niet te warm is; het mag maximaal 40 graden Celsius zijn. (als het water niet warm aanvoelt is het goed)
  6. Schenk de 50 ml kombucha (of appelazijn) bij de zoete thee in de pot en leg de kombucha-zwam er voorzichtig in.
  7. Leg het kaasdoek op de pot en zet dit vast met een elastiek. Zo kan er nog wel zuurstof bij de drank, maar geen stof.
  8. Zet de pot op een donkere plaats weg, bij kamertemperatuur of ietsje warmer dan dat.
  9. Laat de kombucha ergens tussen de 7 en 14 dagen fermenteren.
Na het fermenteren
  1. Na 7 dagen zul je zien dat zich een nieuwe zwam op de drank heeft gevormd. Steek hier voorzichtig een rietje onder en neem een slokje van de drank: smaakt het nog te zoet, dan laat je de drank nog een paar dagen langer fermenteren. Voor mij is de drank na 14 dagen precies zuur genoeg, maar smaken verschillen natuurlijk!
  2. Schep zowel de nieuwe als de oude zwam uit de drank en leg ze in een diep bord met daarin een beetje van de drank. Zo blijven ze in goede conditie.
  3. Zet de trechter met zeef in een lege, glazen fles en schenk hier de drank doorheen. Vul op deze manier alle flessen.
  4. Zet de flessen Kombucha tot gebruik in de koelkast.
  5. Nu kun je op dezelfde manier een nieuwe hoeveelheid Kombucha maken! De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha of weggeven aan iemand anders. (of nog meer kombucha mee maken natuurlijk!)
Kombucha-4

Klaar voor de fermentatie!

Wil je je Kombucha een smaakje geven? Dat is heel eenvoudig! Voeg een laagje vers fruitsap (100% fruit, niet uit concentraat) toe aan de lege glazen flessen voor je deze vult met de reeds gefermenteerde Kombucha. Laat deze flessen nog een aantal dagen op een donkere plaats staan; na een dag of 4-5 zijn ook de fruitsuikers gefermenteerd en is er wat meer koolzuurgas ontstaan; zo maak je je eigen gezonde priklimonade. Let er dan wel op dat je deze flessen elke dag even een keer open draait. Zo kan het extra gas ontsnappen en komt er niet teveel druk op te staan! (het laatste wat je wil is een ontplofte fles Kombucha..)

Kombucha-5

Na afloop van het fermenteren; er is een grote, tweede Kombucha-zwam ontstaan.

Tips & Trucs

  • Gebruik alléén glazen flessen om de Kombucha in te maken/bewaren. Kombucha heeft ontgiftende eigenschappen welke ook inwerken op plastic; door het in een plastic fles te doen kan je drankje afvalstoffen van de plastic fles bevatten en dat is niet zo gezond.
  • Zorg dat de kombucha-zwam en/of drank niet in contact komt met metaal. Dit is schadelijk voor de micro-organismen waardoor ze dood kunnen gaan.
  • Gebruik altijd echte thee en echte suiker: de Kombucha-zwam heeft dit nodig om van te leven en uiteindelijk dit drankje te produceren. Honing, zoetstoffen en/of kruidenthee zijn hierbij niet geschikt!
  • Drink niet teveel Kombucha in één keer, laat je lichaam er aan wennen. De drank bevat bacteriën en gisten waar jouw lichaam/darmen op kunnen reageren, dit is voor iedereen anders. Het kan een opgeblazen gevoel en/of winderigheid veroorzaken. Dat kan geen kwaad, maar kan natuurlijk wel onprettig zijn.
  • Mijn grote glazen Kombucha-kelk, lege flessen, kaasdoek en trechter met zeef bestelde ik bij Brouwmarkt.nl

Comments 174

  1. Dus als ik je lief aankijk heb je vast nog wel een zwammetje voor mij over 😉

      1. Ohhh heb je nog voor mij ook??? Heb jaren geleden gehad..maar vond ze niet meer. Zou ik superrrr vinden. Groetjes Maria x

        1. Heb je nog een zwam nodig? Ik heb er een over… YYvonne

      2. Beste Marinka,

        Hij jij toevallig een zwam over?
        Ik had als tip mijn Kombucha drank op een warmhouder plaatje gezet omdat het te koud was in mijn huis. Helaas was dit juist te warm en nu is mijn zwam dood gegaan.

        Ik hoor graag van je en alvast bedankt.

        1. Hi Iefke, Ik heb al een tijdje geen kombucha meer gemaakt dus ik heb helaas ook geen zwam over 🙂

        2. ik heb nog twee combuchazwammen over voord liefhebber

          1. “Alma Eleveld: ik heb nog twee combuchazwammen over voor de liefhebber”. Hallo Alma, Ik zou graag een combuchazwam willen hebben om de combuchadrank te maken voor mijn zieke man. Bij voorbaat veel dank. Margreet

          2. Besta Alma,

            Wat aardig dat u uw twee zwammen wilt weggeven. Ik zou graag een zwam van u willen ontvangen om voor het eerst mijn kombuchadbrank te maken. Hiervoor betaal ik uiteraard de verzendkosten.

            In afwachting op uw reactie.

            Vriendelijke groeten,
            Sarah

          3. Heb je nog een zwam over, ik hou me aanbevolen!

          4. Hoi Alma,
            Ik had ooit een zwam meegenomen uit Aruba maar hij heeft het niet overleeft.
            Dus ben ik opzoek naar een nieuwe ,heb je nog een over?
            groetjes Andre

          5. hallo heb je nog combucha zwam over

          6. Heb je voor mij een kombucha zwammetje?
            Wil het ook eens proberen

          7. Beste Alma Eleveld,

            Ik ben op zoek naar een kombucha zwam. Ik zie geen datum bij uw reactie en weet niet of deze recent is. Zou ik eventueel een zwam van u over mogen nemen?

      3. Hallo Marinka, ik heb op de website van Brouwmarkt.nl gekeken en niet de pot gevonden die jij gebruikt. Ik zou deze graag aanschaffen voor het maken van kombucha. Ik heb nu een glazen saptap (voor continuous brewing). Ik denk alleen dat ik beter van het plastic kraantje af kan (vanwege het effect op de kombucha drank). Vandaar dat ik op zoek ben 🙂

        1. Bij de ikea heb ik net een pot met metalen kraantje gekocht. 14,95 er zitr wel een plastic ring tussen de kraan en het glas maar volgens mij kan het niet anders..

      4. Heb je misschien voor mij een zwam?
        Alvalst bedankt, Zorica

      5. Bedankt voor dit recept, het is inmiddels gelukt! iets te lang laten staan alleen (vergeten haha!). mijn nieuwe scoby zit intens vast op de oude scoby zwam. Ik heb nu met lichtelijk geweld de nieuwe eraf gehaald om aan een vriendin te geven (met een gat erin…). Enige tips om de nieuwe SCOBY’s van de oude af te halen?

      6. Hallo Mariska.
        Heb jij misschien een kombuchazwam voor me?

        1. Post
          Author
      7. Wie heeft er een zwam voor mij.
        Ik ben een beginnende Kombucha brouwer:-)

      8. Ik zou graag opnieuw kombucha maken, heb je nog een zwam over voor mij?

        Ik heb nog alle materiaal staan

        Met dank en vriendelijke groet,
        Erna Beuselinck

    1. Koop een flesje Kombucha bij de EkoPlaza. Giet deze over in een glazen pot en voeg een gelijke hoeveelheid suikerthee toe, net zoals je Kombucha normaal zou maken, maar dan zonder zwam. Op die manier is het mij gelukt om zelf een zwam te kweken. Dat duurde zo’n twee weken. Die eerste zwam was nog erg dun, en zag er niet zo smakelijk uit. Na nog een keer suikerthee toevoegen is de zwam
      uitgegroeid tot een gezonde Kombuchazwam, die ondertussen al heel wat nakomelingen heeft gemaakt.
      Zo kan het dus ook 🙂

      1. in de fles kombucha die ik net gekocht heb, zweeft ook iets “zwammerigs” in. Zou dat de zwam kunnen zijn?
        gr. Elma

    2. Heb je voor mij een kombucha zwammetje?
      Wil het ook eens proberen

    3. Ik heb er nog een voor de liefhebber…

      1. Post
        Author

        Wat lief van je Yvonne 🙂

    4. Heeft iemand een scoby over? Ik heb 2x geprobeerd er een te maken, maar helaas, ben 20 euro kwijt aan kombucho, maar geen scoby. Ik woon in Ermelo, dus als je in de buurt woont en je hebt er een over, graag!

      1. Post
        Author

        Hopelijk zijn er mensen bij jou in de buurt die je kunnen helpen Cynthia.

    5. Ik heb geen scoby voor Cyntia, helaas. Ik zit met hetzelfde probleem. Ik heb 2x een geprobeerd een scoby te maken, maar het is ook 2x mislukt. Heb wel 20 euro uitgegeven aan kumbucho, maar heb nog steeds niets.
      Ik woon in Ermelo, misschien is er iemand in de buurt zodat ik hem op kan halen. Zo je, vast bedankt.

  2. Ik had hier nog nooit van gehoord. Klinkt wel interessant

  3. Dan wacht ik nog een paar weekjes 🙂

  4. Geen plastic en geen metaal. .. nu vraag ik me af, van welk soort materiaal is jouw trechter gemaakt? Ik ben er nog geen tegen gekomen van glas of hout.

    1. Mijn trechter is van plastic inderdaad, met metaal reageert kombucha direct maar bij plastic duurt dat even (daarom wil je het niet in een plastic fles bewaren) om de drank alleen even enkele seconden doorheen te schenken kan plastic geen kwaad 🙂

      1. Of je legt in de trechter een koffiefilter, tissue of kaasdoek. Dan raakt de komboecha het plastic niet.

        Smakelijk

        Monique

  5. Toevallig heb ik gisteren waterkefirkorrels gekregen, deze opgestart met wat palmsuiker, 2 schijven gedroogde ananas, 1/2 citroen. staat beetje te borrelen, morgenmiddag zou het “klaar” moeten zijn. Ben benieuwd. Die zwam klinkt ook goed, voordeel dat je niet elke 48 uur productie hebt 😉

  6. Ik heb heel veel over kombucha gelezen, vandaag zag ik dat je absoluut geen azijn of appelazijn moet gebruiken! Dat is omdat je dan de azijncultuur gebruikt, en krijg je een heel ander drankje dan je eigenlijk zou willen. Een oplossing is om de azijn te koken, zodat de daarin levende culturen doodgaan. Je gebruikt dan de azijn alleen vanwege de lage pH, en dat zou dan ook de bedoeling zijn (bron: The Nourished Kitchen)

    1. Bedankt voor de info Karien! Mijn bronnen gaven dit helemaal niet aan, maar wat jij zegt klinkt wel erg logisch eigenlijk 🙂 Appelazijn is inderdaad óók een levende cultuur!

      1. Dus kombucha met niet-gekookte appelazijn is dus geen kombucha? Of hoe versta ik het? Dat iedereen dan een ander drankje heeft gemaakt met niet-gekookte appelazijn ? Gaat het nu mislukken?

  7. Beste lezers,

    Graag wil ik ook kambucha thee maken, alleen weet ik niet waar ik kambucha kan kopen. Inmiddels heb ik de zwarte thee besteld waar hoge kwaliteit kambucha in zit, maar weet niet waar ik de kambucha zelf kan bestellen om de thee te maken. Hierboven wordt namelijk aangegeven dat er 50 ml kambucha in moet.

  8. Hoe kom ik aan een zwam?
    Het is namelijk voor mijn moeder die kanker heeft. Wil dit met alle voorzorg voorbereiden zonder dat het fout gaat.
    Hopelijk krijg ik reacties

    1. Mijn zwam heb ik via Kefirwinkeltje.nl besteld. Ze leveren heel snel!

      1. Heel erg bedankt voor de snelle reactie. Ik waardeer het heel erg. Ik heb gelijk een kambucha zwam besteld, maar hoe kom ik aan 50ml kambucha? Om eerlijk te zijn ben ik bang dat ik een foutje maak tijdens het bereiden. Kunt u mij alstublieft helpen tijdens de eerste bereiding? Ik ga precies de stappen volgen die u heeft beschreven en hoop van harte dat u bereid bent om mijn vragen te beantwoorden.

    2. hallo,

      ook ik heb de zwam, in grote mate
      je kan zo een zwam opkomen halen
      of ik kan het opsturen, hoe dat gaat weet ik niet
      omdat de zwam niet droog kan staan.

      ook heb ik kefir korrels, het zgnde yoghurtplantje,
      het ziet er uit als kleine bloemkoolroosjes,

      kefir heeft ook een reputatie van goed voor lijf en leden te zijn,
      ook voor sommige soorten kanker schijnt het een positief effect te hebben,

      mijn mailadres; juliette-kamps@hotmail.com

      1. oh, hahaha,

        vergeten; ik woon in assen,

      2. Op dit moment heb ik geen kefir meer.
        Wel ben ik bezig om weer nieuwe combucha op te starten,
        met hulp van een lieve vriendin.

        Ik gebruik zelf geen kefir of combucha , mijn darmen reageren er te sterk op.

        De verzendkosten zijn voor de ontvanger, dat is zo rond de €6,-…

        Je krijgt een glazen pot met 1 combucha zwam en wat starter vloeistof er in.
        Mail adres; kruisbloemigen@gmail.com

      3. UPDATE; 2020, nov,
        ik ben gestopt met de combucha zwammen. Ze vonden het zoo fijn bij mij, groeiden de potten! uit. Heb ze aan een vriendin gegeven,

  9. Ik heb stapels scoby’s over en ben begonnen ze in de tuin te begraven, is goed voor de tuin, maar ik doe er liever iemand anders plezier mee… wie wil mag ze komen halen hoor… email me maar voor een scoby

    eend66@gmail.com

    1. Beste Marjanna,
      Waar woon jij?
      Groetjes, Nicolette

  10. Kan je de kombucha wel maken als de temperatuur niet altijd tussen de 21 en 23 graden is. Ik zet tegen de avond mijn verwarming op 14 graden?

  11. Hoi Marinka en alle lezers en schrijvers,

    Tot een paar dagen geleden had ik nog nooit van scoby en kombucha gehoord! Mijn vriendin vertelde me erover en ik vind het erg interessant. Helaas woont zij in New Zealand dus ze kan me geen scoby doorgeven. 🙁
    Mag ik er 1 van jou Marinka? Ik woon ook in Tilburg dus zou niet al te moeilijk moeten zijn. 😉

    Groetjes,
    Mirjam

    1. Hoi Mirjam! Helaas maak ik op dit moment niet meer mijn eigen kombucha en heb ik dus ook geen scoby voor je. De scoby die ik had bewaard was helaas beschimmeld.. Misschien heeft iemand anders er een voor je!?

  12. Ik heb zeer goede dingen gehoord over kombucha/scooby en melkkefir. Ik woon in het midden van het land(Woerden) Is er iemand in de buurt of redelijke afstand ivm reizen ov die melkefir en scooby met kombucha om te beginnen heeft? En mij ook wil helpen met de eerste bereiding of uitleg hiervan? Begin nu al in de war te raken door de verschillen van denken wat betreft de appelazijn.

    Nog een puntje: Geweldige site Marinka, door het zoeken naar kefir hier terecht gekomen.

  13. Pingback: Doe-het-zelf Kombucha Thee | Koekies! enzo

  14. Jaren geleden heb ook ik kombucha gemaakt met zwarte thee, suiker en honing (volgens recept uit het boek van Balis/Van Hoof). Helaas ben ik mijn zwammen kwijtgeraakt. Is er iemand in Amersfoort of directe omgeving die mij aan een zwam en een beetje startdrank kan helpen? Ik zou er graag weer mee beginnen.

    1. Hoi Thea,

      Kijk even op de site van Mani Vivendi. Die hebben alles voor het maken van Kombucha

  15. Hallo mensen,

    ik heb bijna altijd wel een combucha zwam over…
    mijn mail adres; juliette-kamps@hotmail.com
    ik woon in drenthe. dus de verzendkosten zullen voor jou/jullie/u zijn

    groet,
    juliette

  16. Hi, Je geeft aan “De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha”. Dat is precies wat ik in Spanje van een restaurantje heb gekregen. Maar hoe lang kan ik dit bewaren? Ik heb het in een afgesloten pot gekregen en heb het nu 2,5 week buiten de koelkast bewaard. Ik wil vermijden dat ik zometeen Kombucha maak met alcolhol of met gevaarlijke stoffen die zich nu misschien hebben ontwikkeld. Weet je dit?

    1. Je kunt dit behoorlijk lang bewaren, maar dan moet je wel af en toe wat suiker toevoegen om de kombucha te voeren. Ik weet het niet precies zeker, maar als je op google ‘scoby hotel’ intikt dan kom je al heel veel informatie tegen.

    2. Hoi George
      Kun jij mij vertellen waar ik Cambucha kan verkrijgen in Spanje . Ik woon in Andalucia / Almeria / Zurgena – La Alfoquia . Als her restaurantje niet te ver is wil ik er eens krijg gaan eten .
      Saludos Wim

  17. Is er iets meer duidelijkheit omtrent het gebruik van appelazijn in de kombucha?
    Is het wel goed om dit toe te passen?

  18. Heerlijke drank! De zwammen kan je gewoon op marktplaats kopen. Ik heb mijne vorige week bij deze meneer gekocht omdat hij biologische ingredienten gebruikt en niet al te duur is: http://link.marktplaats.nl/m1014631114

    En er groeit nu al een nieuwe zwam boven op mijn brouwsel !

  19. Mijn SCOBY wordt alleen maar dikker en glibberiger; ik heb nog nooit een tweede gekregen! Er lijken wel een soort kwabben aan de onderkant te hangen, die eraan vast gegroeid zijn.
    Krijgen jullie allemaal extra SCOBY’s bij iedere bereiding?

    Het is me wel gelukt om een eerste SCOBY te maken door de gesuikerde thee (zonder starter-scoby) gewoon 3 weken te laten staan. Er vormde zich na een week of 2 een film op de drank die dikker werd.
    Met die (ene) SCOBY bereid ik nu nog steeds mijn heerlijke kombucha!

  20. Hallo Barbara,
    Die kwabben onderaan je Scoby zijn extra scoby’s. Soms groeit de baby-scoby aan de oude scoby vast. Voorzichtig los scheuren is dan de manier om extra scoby’s te krijgen. En mocht er een gat ontstaan in je scoby dan maakt dat niets uit. Dit groeit wel weer dicht.
    Succes.

  21. Ik had een fles kombucha (zelfgemaakt) zuurstofdoorlatend in de koelkast laten staan (lang). Er hebben zich gewoon 3 nieuwe (dunne) zwammen gevormd – dit verbaasde me enorm. Heb de fles nu uit de koelkast gehaald. Eens kijken of de zwam nog nieuwe kombucha kan maken.

  22. Beste….

    Ben een halfjaar geleden met Kefir gestart, maar zou ook graag kombucha willen maken.
    Heb je voor mij nog een kombuchazwam?
    Of dat ik wacht tot deze weer gegroeid is?
    Hoor graag ook wat de (verzend)kosten zijn.

  23. Hallo allemaal,

    Is er iemand die in Zwolle woont die een Kombucha zwam heeft? Ik wil het graag maken.

    Groetjes, Nicolette

  24. Wie kan mij aan een zwam scobu helpen. Bed Ruurdtje Best

  25. Als de kombuchadrank niet mag in aanraking komen met metaal, kan het dan geen kwaad dat je de thee in een steelpan laat trekken ?

      1. Ik zit met een tegenstrijdigheid. Ik lees dat zwam en drank niet met metaal in aanraking mogen komen. Toch worden glazen potten met roestvrijstaal kraantje verkocht.
        Kan iemand klaarheid scheppen? Alvast bedankt!

  26. Kan het echt ook met appelcider azijn? Smaakt het dan niet andes uiteindelijk? En heb je dan de troebele variant nodig, met de ‘mother’? Ik heb nog een scoby, maar schoonmaakster heeft de starter thee weggegooid ben ik bang.

  27. Pingback: 9 Goede bronnen van probiotica – GoedGezond

  28. Hallo Marinka,
    baie dankie voor alle info over kombucha. Ik heb het met succes gemaakt en ben er erg enthousiast over. Als suiker heb ik “oerzoet” gebruikt vanwege alle extra mineralen die erin zitten en groene thee. Je proeft de probiotische prikkelingen op je tong en ik wordt gewoon blij van het gevoel dat ik zo goed voor mezelf aan het zorgen ben!
    Hartelijke groet,
    Ingrid

  29. Hoi Marinka,
    Wat is jou mening betreft kombucha drinken terwijl je borstvoeding geeft?
    Is dit verstandig vanwege zijn ontgiftende werking??
    Groetjes
    Elenore

    1. Hi Elenore! Daar heb ik te weinig kennis van om er een uitspraak over te kunnen doen. Een beetje ontgifting is niet erg terwijl je borstvoeding geeft, behalve wanneer het te snel gaat (veel groenten eten kan bijvoorbeeld ook ontgiftend werken). Maar hoe dat in jouw geval zal zijn, zou ik dus niet kunnen zeggen!

  30. Ik zou ook heel graag een komboechazwam willen hebben. Ik woon in het noorden van het land. Is er iemand in de buurt die mij hieraan kan helpen.

    Groetjes Anneke

  31. Waar smaakt het naar? Het lijkt me echt heel smerig… de waterkefir vond in niet lekker.

    1. Koop eens een flesje bij de EkoPlaza en proef het zelf! Dan weet je of je het lekker vindt of niet 🙂 (het smaakt nl. naar Kombucha en dat is best lastig uit te leggen)

    2. Hi! Ik weet natuurlijk niet of je inmiddels kombucha kant en klaar hebt kunnen kopen, maar ik vind het ook wel wat op Rivella lijken 🙂 Afhankelijk of je pure kombucha hebt of met een smaakje laten fermenteren natuurlijk.

      1. Dat is een goede vergelijking inderdaad! Het lijkt best wel een beetje op Rivella 😀

  32. ik ben al jaren aan de ‘zwam’. Als iemand een zwam nodig heeft?? ik woon in de regio Nijmegen.
    groet Dina

    1. Hallo Dina ik mail je op een oud bericht waar woon jij voor een zwam Gr Gr Annie

  33. Beste Dina,
    Bijzonder dat je al zo lang “aan de zwam” bent. Ik woon ook in Nijmegen en ben geïnteresseerd. De kombucha is helemaal nieuw voor mij. Dus heel graag zo’n zwammetje..!
    Groet,
    Elly

  34. Hallo allen,

    Ik heb verschillende scoby’s (kombuchazwammen) die ik weg wil geven. Ik woon in Tilburg. Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Heeft iemand misschien een idee? Alvast bedankt!

    1. Hai Jiska, ik werk in Tilburg. Nu weet ik niet van welke datum jouw reactie is, maar zou ik een zwammetje kunnen ophalen bij jou?
      Hartelijke groet, Esmeralda

  35. Mijn scoby staat nu al 4-5 weken, heeft inmiddels heel veel lagen en ziet er nog steeds goed uit. Maar is het nu nog bruikbaar?

    1. Als het er goed uit ziet dan is ie waarschijnlijk nog bruikbaar. 🙂 Als er schimmel op staat dan is hij niet meer goed.

  36. Hallo,ik woon in Belgie en ben weer begonnen met kombucha te maken,ik ben een paar jaren geleden er mee gestop omdat ik het zo zuur vond,en dacht dat ik iets verkeerd deed,hier in Belgie kennen ze het niet zo als bij jullie in Nederland.Welke suiker gebruiken jullie en hoe lang laten jullie je thee staan voor je er van drinkt,groetjes uit Belgie Francoise

    1. Dat lees je in het recept en zie je op de foto 🙂

  37. Goede tip John, die ga ik straks uitproberen.
    Overigens begrijp ik dat het verschil is dat kombucha meer zuiverend is dan kefir en dat het verder dezelfde bacteriën bevat. Ik ben al begonnen met kefir. Ik ga daar eerst maar aan wennen en dan verder met kombucha.
    Vriendelijke groet,
    Geerte

  38. Hoi,

    Wat voor suiker gebruik je bij het brouwen van kombucha? Is de biologische rietsuiker van EkoPlaza wat, of is deze te moeilijk te ‘verteren’ voor de SCOBY?

    Hoor het graag!
    Groetjes Denise

    1. Op de foto zie je welke rietsuiker Marinka gebruikt 🙂

    2. Sowieso biologisch nemen. Die van Lidl en AH zijn prima.

  39. Hallo, ik ben nog een groentje op het gebied van Kombucha zojuist een pot klaar staan om over twee dagen te testen, vraagje wat voor fruit sap voegen jullie toe en kun je er ook kruiden en fruit, zoals munt, gember, citroen
    toevoegen in vaste vorm?

    groetjes Corine

    1. Je kunt zeker fruit en kruiden toevoegen aan zelfgemaakte kombucha. Wel pas tijdens de 2e fermentatiefase volgens mij.

  40. Jaren geleden heb ik zelf kombutcha drank gemaakt. Nu onlangs heb ik een vergeten fles ontdekt met de volledige inhoud .prima afgesloten. In de fles bevond zich nu een oude zwam. Bij heropenen van de fles kwam begon het spontaan te bruisen. Eventje s ervan genipt en de smaak was iets zurig zoals een pas gemaakte drank.
    Mijn vraag is dit nog alles OK voor te drinken ?

  41. Wij drinken al jaren Waterkefir is dit net zo iets als de kumbucha zwam drank en kan je dit beiden gebruiken?

  42. Hallo, wij wonen in de tropen en de kombucha zet ik half in het donker weg. Het is in die ruimte ongeveer 20-25 graden. Ik zie na 4 dagen al een zwam bovenop zitten, mag ik de kombucha dan al drinken?Of gaat het fermenteren te snel dan?

    1. We denken dat kombucha in zo’n warme omgeving minder lang hoeft te fermenteren, maar dit hebben we zelf nog nooit geprobeerd. De nieuwe zwam komt sowieso altijd al ietsje eerder dan wanneer het mengsel klaar is. Je kunt het dus het beste zelf even testen of ie al klaar 🙂

      1. Wie heeft er voor mij een zwam over.
        Ben weer van plan om Komboecha te gaan maken.
        Alvast bedank.

  43. Ik heb een zwam gekregen en heb nu 2 weken later een pot vol Kombucha , maar doe ik de zwam nu gewoon weer in zijn geheel in een nieuwe pot mety thee/ suiker ed zodat het proces zich herhaald? Graag reacties.

    1. Als het goed is, heb je na de eerste batch kombucha een 2e zwam erbij. Je kunt er eentje in een klein laagje kombucha in de koelkast zetten (als reserve) en de andere inderdaad opnieuw gebruiken. Elke keer dat je kombucha maakt, groeit er een nieuwe zwam onder de oude 🙂

    2. Hoi Erna,

      Ook altijd een beetje kombuchathee mengen met de nieuwe verse thee. Het is niet altijd zo dat er een nieuwe losse scoby vormt. De scoby groeit altijd aan de bovenkant, waar er contact met de lucht is. Soms zijn dit nieuwe lagen aan de bestaande scoby (als je er meer wilt hebben kun je ze los trekken van elkaar) of er vormt zich een losse als de oude scoby wat naar beneden is gezakt.

  44. Hallo.
    Ik zou graag een zwammmetje willen. Heb het jaren geleden ook een gemaakt en vond het kei lekker.
    Kwam het toevallig weer tegen dus ja wil het weer gaan maken

  45. Ik gebruik zowel Melk- als Waterkefir en van beide heb ik over. Wie wil kan wat komen halen. Ik woon in De hof van Twente.

  46. Ik ben sinds zaterdag ook Kombucha aan het drinken, een half glaasje per dag. Tot nu toe moet ik zeggen dat ik er vooral flatulentie van ondervind. Is dit een positief iets of moet ik best minderen/stoppen?
    Iemand nog dit neveneffect ervaren?

  47. Hi,
    zojuist mijn eerste brouwsel kombucha tevoorschijn gehaald en het smaakt prima! Na exact 14 dagen ook al een lichte tinteling. Ik had er een scoby van 15cm in liggen en er heeft zich nu een prachtige grote scoby van 25cm overheen gevormd. Over de totale oppervlakte van de vloeistof. Mooi wit van boven. Hij is als het ware op de starter gegroeid en ze vormen zo’n beetje 1 geheel. Mijn vraag is wat ik nu met die oude aan de onderkant moet. Lospeuteren?
    Dank en grts

  48. welke hoogte en doorsnede voor de pot heb je nodig waarin je het maakt

    1. Zolang de glazen pot een inhoud van 2,5 – 3 liter heeft, is het goed 🙂

  49. Mag je de kombucha drank drinken tijdens je zwangerschap? Of zit er toch alcohol in?

    groeten Bianca

    1. Dat kun je het beste even overleggen met een arts 🙂

  50. In feite is er geen zwam nodig zwarte thee, gewoon de zelfde handelingen zo als je zelf Kombucha maakt doek er over en na een paar weken onstaat er zelf een zwam dat is het geheim,,en honing is juist goed voor de zwam rietsuiker is moeilijk te verteren voor de zwam ik zeld doe het zo ,zo als de Kombucha Brouwer te zien op YouTube
    Op 1 liter water
    5 zwarte thee
    Of 40 gram los
    50 suiker
    25 druivensuiker
    30 honing
    100 ml rest kombucha op een liter water ( thee)
    En dan 12a14 dagen laten staan en get is heerlijk,,,!

  51. Hoelang kan je kombucha bewaren in de koelkast?

    En nog een vraag over de temperatuur. Ik lees overal dat het moet fermeteren bij een kamertemperatuur tussen de 23 en 29 graden. In welk huis is het zo warm? Bij niemand toch.
    En snachts is het niet warmer dan 15 graden en toch gaat het schijnbaar overal goed.
    Ik vraag me af of je je nog iets van die temperatuur moet aantrekken.

    1. Kombucha kun je enkele weken in de koelkast bewaren en aangezien het goed gaat in ieder huis lijkt het ons dat de temperatuur ook prima is 🙂

    2. Ik heb mijn verwarming op 18/19 graden staan. De potten met de kombucha staan op de verwarming in de kamer. In de zomermaanden zet ik ze bovenop de kast in de kamer omdat de kachel dan niet aan staat. Werkt prima.
      Ik heb nog biologische zwammetjes dus als iemand toevallig in de buurt van Steenwijk woont mag je er zo 1 ophalen.

      1. Een heerlijk kombucha drankje is snel gemaakt. Doe wat kombucha drank in een glas en vul het glas verder met bv bosvruchtensap of druivensap…Het lijkt net wijn.

        Mocht iemand hier kefir over hebben dan hoor ik het graag.

        1. Ik maak melkkefir in alle seizoenen.
          Is heel eenvoudig en vraagt geen constante temperatuur.
          Ik heb regelmatig teveel.
          Wie er wil… ik woon in Gent

          1. Oh heb jij een Kombucha zwam over voor mij? Ik woon alleen in Ede gld…

  52. Ik gebruik potten van zo`n 500 gram, (oude honing potten) dat werkt perfect, tenzij je een groot verbruiker ben.. dan zou ik ook een grotere pot nemen.

    Ik heb de potten gewoon in de keuken staan, naast de CV, die ik in de zomer uiteraard niet aan heb,
    dat gaat prima.. misschien duurt het fermentatie proces iets langer…?
    De zwammen groeiden altijd weelderig, zeg maar; tegen de klippen op,
    begraaf het overschot regelmatig in de tuin bij ‘zielige’ planten….
    ook in de compostbak doen ze hun werk.

    Hygiënisch werken is zeer belangrijk, geen zeepresten aan je handen, geen parfumresten op polsen etc.. potten goed om spoelen, dan kan er bijna niks mis gaan,
    heb vertrouwen! 🙂

  53. Dank voor de uitleg. Ik kreeg een zwam die er heel “fludderig” uitzag, niet zo’n mooie plak als op de foto. Ik heb het volgens je recept gemaakt en het groeit goed, maar het blijft heel onsamenhangend en ziet er slijmerig uit. Komt dat in de loop van de tijd goed? Kan ik er iets aan doen om het steviger te krijgen?

    1. De zwam is na het maken inderdaad ongeveer zo. Wanneer je ‘m bewaart in een pot met een klein beetje kombucha (Google even op ‘scoby hotel’) dan wordt hij vaak steviger en dikker.

      1. Dank je wel, Anne, dat neem ik van je aan, alleen ik zie het niet gebeuren bij mij.
        Ik maak nu de 2e keer de Kombucha, en het ziet er nog onfris uit en bovenop ligt een witte waas, die tegen het glas aanslaat, het ziet er schimmelig uit. Het ruikt niet storend, maar ik ben wel bang het te gebruiken.

      2. Hallo ik heb nu 2x zwam gehad waar groene schimmel op zat .. na ongeveer 10dagen .. heb alles weg gegooid ,… wat doe ik verkeerd?

        1. We raden je aan om de glazen pot beter schoon te maken en deze in een beter geventileerde ruimte neer te zetten 🙂

        2. Hoi Albertje,
          Heb je alles met heet water eerst schoongemaakt, je handen goed gewassen en de pot niet dicht gemaakt? Dit zijn beginners fouten die ook ik gemaakt heb. Ik had een prachtige dubbel dikke skoby die heerlijke kombucha gaf. Bij de tweede ‘bach’ deed ik een deksel op de nieuwe potten, drie dagen later was alles dood ;-(
          Ik heb gisteren een nieuwe kliene scoby geruild voor mijn uit eigen tuin gemaakte bioprumenjam. Ik ga weer proberen, yes!

          Er zijn goede youtube filmpjes die je kunnen helpen.
          Succes,

  54. Ik heb altijd een plastickfles bij de douche staan met een mengsel van appelazijn en water, als conditioner voor mijn haar, nu komt daar ook een zwam in, is dat kombucho?

    1. Dat is denk ik geen kombucha zwam, want deze ontstaat als je ook suiker en thee toevoegt.

  55. De eerste komboucha smaakt echt goed. Als appelsap. Opnieuw een thee gemaakt volgens je recept met de nieuwe scoby erin. De oude scoby in wat kamboucha bewaard. Maar moet die in de koelkast bewaard worden? Of kan ik die nog gebruiken in een schone pot met verse thee?

    1. De scoby kun je bewaren in een pot op een donkere koele plek en je kunt ‘m inderdaad weer opnieuw gebruiken om kombucha te maken.

  56. Even nog een antwoord op mijn vraag van 20juli ,,,Ik maak al heel lang kombucha thee doe precies altijd t zelfde maak de potten ook goed schoon .. maar had nog nooit mee gemaakt dat er schimmel op de zwammen komen staan ook altijd op de zelfde plaats. Inmiddels nieuwe zwam van vriendin gekregen dus ga t vandaag weer proberen. Heb t tot nu toe steeds in de reform winkel gekocht maar dat word mij toch iets de duur ,,

  57. Hoi Marinka,
    Dank je voor je recept en uitleg. Ik heb mijn eerste kombucha gemaakt maar de nieuwe scoby zag er niet goed uit, veel wit en heel dun. Op een video zag ik dat dat niet goed is.
    Ik wachtte 3 weken tot de nieuwe scoby wilde groeien, maar nu is de drank bijna zo zuur als azijn geworden, is het dan goed om te drinken?
    Ik snap eigenlijk niet dat je de gebruikte scoby buiten de koelkast kunt bewaren. Ik zette hem automatisch in de koelkast. Of kan het allebei?

    Vind je dat het veel toevoegt om een boek over Kombucha maken te kopen?
    Eerder kocht ik een boek over stevia en kefir maken, maar ik gebruikte die boeken uiteindelijk niet.

    1. De scoby kun je bewaren in een pot op een donkere koele plek 🙂 De kombucha zelf kun je een aantal weken in de koelkast bewaren. Als de kombucha te zuur is, kun je het inderdaad niet meer drinken. Uiteraard kun je een boek kopen over het maken van kombucha om er meer over te leren, als je het boek ook daadwerkelijk gaat gebruiken.

  58. Hoi Marinka,

    de kombuchaverhalen doen me meteen denken aan de Waterkefir die ik om de andere dag maak. In een grote 1 1/2 liter glazen weckpot doe ik dus om de dag ruim 50 gram waterkefir, waaraan ik 2 grote eetlepels vol BIO rietsuiker toevoeg. Eerst alles 2 minuten goed roeren en tot slot nog 2 bergvijgen toevoegen. op de 2de dag heb ik dan een heerlijk mousserende friszure drank, met bacterieculturen die vrijwel identiek zijn aan ons maagsap en dus bijzonder goed voor het maag-darmstelsel.
    Even een vraag aan jou en de andere meelezers: Waarin verschilt Kombucha eigenlijk van Waterkefir, en wat zijn juist de overeenkomsten tussen beide drankjes? Alvast vriendelijk dank en vanuit mijn Ecologisch bureau annex natuurwandelpraktijk een vrolijk “proost”gewenst op deze prachtige natuurdranken! Jan van Assen

    1. Kombucha en kefir zijn beide een gefermenteerde drank die je thuis kunt maken. Het fermentatieproces bij kefir duurt vaak een dag of twee en het fermentatieproces bij kombucha duurt vaak één tot twee weken. Kefir is gemaakt van melk of water, terwijl kombucha thee als basis heeft.

  59. Ik zou graag willen weten of je de scoby’s in een gesloten pot bewaard in de koelkast?

    1. De scoby kun je inderdaad bewaren in een gesloten pot op een donkere koele plek.

  60. heey iedereen,

    Ik zou graag mijn eigen kombucha maken maar hoe kom ik aan een zwam???

    groetjes,
    neele

    1. Dat lees je in het artikel 🙂

  61. wie o wie heeft een scoby voor mij?

    1. Hallo Marieke, heb je al een scoby via iemand ontvangen?

  62. Beste allen,

    Hoelang kan ik de scoby in de koelkast bewaren voordat ik weer nieuwe kombucha ga maken?

    M.v.g.

    Daan Kappert

    1. De scoby kun je in principe maandenlang in de koelkast bewaren. Zorg wel dat je dan ongeveer eens per 3 weken suikerthee toevoegt.

  63. hoi, ik ben nog maar een aantal weken begonnen, de eerste keer ging goed, maar er groeit nu geen tweede aan, laat ik hem staan of geef ik toch nieuwe vloeistof?

    1. Je kunt deze nog even laten staan tot er wel een nieuwe op groeit. Proef of het al zuur is geworden.

  64. Hallo , ik heb kleine schimmels ontdekt op de babyzwam van men kombucha. Die babyzwam gooi ik weg maar ik vraag me af of de kombucha zelf nog drinkbaar is en of de moederzwam wel nog oké is, op haar zie ik geen schimmels. Dank bij voorbaat!

    1. Hee Yana, zodra er schimmel komt kan je alles wel weggooien. Schimmelsporen kunnen onzichtbaar zijn dus ondanks dat je niets ziet op de moederzwam kan het wel geinfecteerd zijn. Hopelijk had je een reservezwam die je kon gebruiken 🙂

  65. Goedemorgen ?. Ik heb deze kombucha nu 3x gemaakt. Zowieso veel recepten van deze site!
    Fermenteer wel verder met gember en limoen. En drink nu elke morgen een glas. Mijn vraag is of de nieuwe zwam dat “vel” is??
    Dit gooi ik nl altijd weg. Verwachte echt een dik klein zwammetje?
    Wie kan mij zeggen wat de nieuw zwam is? Hoe ziet die eruit?
    Groetjes Anja.

  66. Hallo
    Ik wil graag de Kombucha maken maar moet een begin hebben. Wie wil mij een stukje opsturen aub.
    BVD
    Nellie

    1. Voor mij geldt hetzelfde! Ik ben ook op zoek naar een kombuchazwam. Ik woon zelf in Zwolle. Misschien iemand in de buurt waar ik iets kan ophalen?

      Groetjes

      Pim

  67. Pingback: Kombucha; gefermenteerde thee met beetje bubbels ~ Marije's Kitchen

  68. wie heeft voor mij nog een kambucha zwam ik woon in koedijk

  69. hoi , wie heeft er mischien een kambucha zwam over ?
    Ik woon in Espel .

    groet Maria

    1. Hoi Maria,

      Ik heb er wel eentje over hoor.
      Woon in Almere… ik weet niet of je daar in de buurt komt binnenkort.

      Groetjes,
      Lotje

  70. Er is iets wat ik niet begrijp. Ik lees dat zwam en drank NIET met metaal in aanraking mogen komen. Toch zijn de glazen potten met tapkraan in roestvrij staal!
    Voor mij wel tegenstrijdig!

  71. Hoi hoi,

    Wie heeft er een Kombucha zwam voor mij? Ik woon in Ede gld.

    Lfs Elize

    1. Hi Inge,

      Dit kan gewoon. En sterker nog, het is zelfs goed om dit te gaan doen als hij erg groot wordt. Beste is horizontaal splitsen. Het onderste deel is het oudere deel dus deze kun je in een scoby hotel zetten of bijvoorbeeld weggeven aan iemand 🙂

      Groetjes Charlotte | Team EetPaleo

  72. Ik heb een workshop van Cristian Weij specialist op het gebied van fermenteren. Ik heb hem die vraag ook gesteld over het gebruik van metaal. Zijn antwoord. Je kunt gewoon metaal (rvs) gebruiken. Voorbeeld in de enige zuurkool fabriek in Nederland waar zuurkool gefermenteerd word maken ze alleen maar gebruik van rvs. Aangezien je in de supermarkt blikjes Kombucha kunt kopen, lijkt met het toch een beetje onzin om alleen maar plastic te gebruiken toch.

    Nog een tip als je teveel scoby hebt maak er Kombucha Scoby Candy van.
    Succes

  73. Hi Elleke, Oh jee dat is natuurlijk niet de bedoeling. Heb je je aan mijn adviezen gehouden betreft de glazen flessen en echt thee en suiker?

  74. Dag Marinka, ik vind het altijd zonde om de oudste lagen van de zwam die na verloop van tijd loskomen, weg te gooien. Zijn er toepassingen voor deze zwammen die niet meer werkzaam zijn voor het maken van kombucha?

    Groetjes
    Silvia

  75. Voor die persoon die graag een zwam weg wil geven, dan hou ik me aanbevolen.
    Ik woon ik Katwijk aan zee,

    Gr. Wilma

  76. Mijn kombucha is helemaal mislukt .
    Het is gewoon suikerwater na 16 dagen en de zwam is niet groter geworden of verdubbeld , ik heb het recept gevolgd en geen metaal of plastic gebruikt.

    Heeft iemand een tip ?

    1. Wat ontzettend vervelend dat het is mislukt hieronder enkele tips voor je:
      Als de zwam (SCOBY) niet actief is of te klein, kan het fermentatieproces niet goed starten. Controleer of je SCOBY gezond is (dik, slijmerig, en met een witte kleur). Een zwak of inactief SCOBY kan het fermentatieproces vertragen of verhinderen.
      Kombucha fermenteert het beste tussen 21°C en 27°C. Als de omgeving kouder is, verloopt het fermentatieproces trager of helemaal niet. Probeer je kombucha op een warmere plek te zetten.
      Zorg dat je pot goed bedekt is met een ademend materiaal (zoals kaasdoek) om zuurstof toe te laten en de groei van schimmels te voorkomen. Zorg er ook voor dat de doek niet te strak zit.

  77. Kweker of teler?

    Wie is Limburg heeft een zwam over voor een enthousiaste startende kweker of teler?

    Gezonde groet Rik

  78. Hoi, is er iemand in de omgeving van de Betuwe die een zwam kan missen? Ik wil graag beginnen met komboucha ?
    Groetjes Marianne

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.