Iedereen die een beetje last heeft van een suikerverslaving weet dit maar al te goed: ’s avonds kan die suikerdraak ineens de kop op steken. Terwijl je nog zo goed bezig was! Je hebt bijvoorbeeld de hele dag netjes Paleo gegeten. Je Paleo ontbijtje was erg lekker en zo rond lunchtijd begon je honger te krijgen waarna je met smaak je lunchtrommel leeg hebt gegeten. Rond een uur of 4 had je eigenlijk wel trek, maar je vertelde jezelf dat je werkdag er al bijna op zat. Thuis stond het diner tenslotte al klaar in de slowcooker dus je kon meteen aanvallen, wat ook goed smaakte.
Maar daar zit je dan ’s avonds op de bank, en je hoofd kan maar aan één ding denken. Iets zoets. Je suikerverslaving steekt de kop weer op. Eerst kun je jezelf nog wel vertellen dat je écht genoeg hebt gegeten vandaag en je dus niet nog meer eten nodig hebt. Maar hoe meer weerstand je probeert te bieden aan je trek in zoet, hoe sterker de drang.
De koelkast heb je al een keer of 3 open en dicht gedaan, en zo ook de lade waar je normaal de chocolade in bewaart. Je voelt je wilskracht verslappen. Zucht, zal je er dan toch maar aan toegeven?
Gebrek aan wilskracht?
Zo’n op het oog goed verlopen dag kan dan ontaarden in een race tegen de klok. Het voelt als een eetbui. Je hebt geen controle meer, je wil alleen maar meer en meer eten, zolang het maar zoet is. Ik begrijp je, ik heb het ook gehad. Ik weet ook dat dit een flinke deuk in je zelfvertrouwen achter kan laten. Vooral wanneer dit zich regelmatig herhaalt.
Ik kan je ook vertellen dat je hier jezelf niet de schuld van hoeft te geven. Je bent niet zwak en je hebt al helemaal geen gebrek aan wilskracht. Juist niet! Anders had je de rest van de dag niet zo goed voor jezelf gezorgd qua voeding.
De enige manier om te achterhalen waaróm je dan toch zin in zoet blijft houden in de avond, is door te kijken waar dit gevoel vandaan komt.
Waarom je zoetigheid soms niet kunt laten staan
Er zijn verschillende redenen waarom zoete trek ineens op kan komen, en dan met name in de avond. Hoe je je ’s avonds voelt wordt in heel grote mate beïnvloed door de dag die eraan vooraf gaat. Zelfs je plannen voor de erop volgende dag kunnen hier nog flink wat invloed op hebben. Daarbij kun je denken aan factoren als stress, slaap(gebrek) én wat en wanneer je eet.
1. Eet je wel genoeg?
Wanneer je niet genoeg eet, krijg je honger. Dat weten we allemaal eigenlijk wel. Toch benaderen veel mensen (en dan vooral vrouwen) hun voedingspatroon altijd als zijnde dieet. Ze leven vanuit de opvatting dat voeding in het algemeen, of bijvoorbeeld vetten of juist koolhydraten hen dik zullen maken. Met als gevolg dat ze daarvan, dag in dag uit, te weinig eten. Ze luisteren al een hele tijd niet meer naar hun hongergevoel door dit continue te onderdrukken.
Voor het lichaam is dit een stresssituatie. Het heeft meer energie nodig en wel nu. De snelste manier om dat te krijgen? Suikers. Zo’n overlevingsreactie kun je niet onderdrukken met wilskracht.
De echte oplossing ligt hem in het eten van meerdere volwaardige maaltijden per dag en weer te leren luisteren naar je hongervoel. Dat is ook het mooie van het Paleo voedingspatroon. Zolang je je maaltijden laat bestaan uit veel groenten, proteïnen en gezonde vetten, kun je weer echt gaan luisteren naar je lichaam en dus ook je hongergevoel. Zulke maaltijden zitten vol met voedingsstoffen die verzadigen. Als je vol zit, zit je vol. En zodra je lichaam weer aangeeft dat het tijd is om te eten, kun je gerust aan je volgende maaltijd beginnen.
Laat jezelf niet leiden door de klok. Heb je bijvoorbeeld vóór 12 uur al echte honger? Dan is het tijd om te eten.
Paleo baksels zoals bananenbrood, cake en koekjes vollen overigens niet onder het begrip ‘volwaardige maaltijd’. Daarvan kun je juist wel heel makkelijk teveel eten. Meer daarover lees je hier.
2. Hoe besteed je je dag?
Nog zo’n factor die jouw suikerverslaving later op de dag op kan laten vlammen is stress. Ik denk dat iedereen in zijn/haar leven wel een paar situaties aan kan wijzen die stressvol voor ze zijn. Een verhuizing is bijvoorbeeld stressvol en dat is dan ook zo’n moment waarop je even wat minder gezond eet; je hoofd staat er niet naar om gezond te koken en je hebt eigenlijk ook helemaal geen zin in iets gezonds. Je lijf vraagt om meer suiker. Logisch, want je lichaam ziet suiker als een heel snelle energiebron die perfect is tijdens een overlevingssituatie.
Nu is een verhuizing niet meteen een overlevingssituatie, maar voor het lichaam is er niet zo veel verschil tussen het achterna worden gezeten door een tijger of die verhuizing.
Ga nu eens na welke situaties die je dagelijks tegen komt ook best stressvol zijn. Is dat iets wat tijdens je werk gebeurt? Tijdens een bepaalde taak, of tijdens een confrontatie met een bepaalde collega? Of zijn er juist thuis dingen die voor jou best stressvol zijn? Ook dit zijn voor je lichaam overlevingssituaties waarbij je ineens heel veel zin in zoet kan krijgen. Zeker op het moment dat je eindelijk even tot rust kunt komen (’s avonds dus).
Probeer te kijken of je deze situaties op een andere manier kunt gaan benaderen. Misschien kun je af en toe een time-out nemen, even wat tijd om weer tot jezelf te komen en je op te laden. Praat hier gerust met anderen over!
3. Slaap je voldoende?
Wie niet voldoende slaapt, krijgt gedurende de dag vrijwel altijd zin in zoet. Vooral op de momenten waarop je moe bent en je nog niet kunt/mag gaan slapen. De oplossing is uiteraard vrij eenvoudig; neem de tijd om goed te slapen. Zet gerust een stapje terug in je dagelijks leven om tijd te hebben voor een goede nachtrust. Zonder slaap kan je lichaam niet optimaal herstellen en kun je er ook niet volledig voor anderen zijn. Slaap is ongelofelijk belangrijk. Zodra je weer bij bent getankt zal je zin in zoet ook snel minder worden.
Je kunt overigens ook proberen gewoon naar bed te gaan wanneer je zin hebt in iets zoets. Wanneer je de volgende dag niet met razende honger wakker wordt, was de oorzaak van je zoete trek waarschijnlijk iets met stress of een tekort aan slaap.
Aan de andere kant kan een suikerverslaving je nachtrust ook flink verstoren, daarover lees je hieronder meer.
Zo krijg je de controle terug
“Ja maar.. Ik heb NU trek in iets zoets, en aan de kop van het artikel te zien ging je me daar tips voor geven.”
Dat klopt! Ik ga je vooral vertellen om lief voor jezelf te zijn op dit moment waarop je zin hebt in iets zoets. Bedenk eerst of je misschien meer behoefte hebt aan iets anders. Wat zou jou je écht beter kunnen laten voelen? Een rondje wandelen bijvoorbeeld of luisteren naar je favoriete muziek? Een goed boek lezen? Of heb je zin om gezellig met een vriendin te kletsen?
Blijft die zin in zoet echt heel sterk overheersen? Oké, ook daar kun je op een gezonde manier mee om gaan.
- Laat de weerstand los. Daarmee maak je het alleen maar erger.
- Het is oké om zin in iets zoets te hebben, je bent een mens niet als ieder ander. Dit gebeurt weleens.
- Drink eerst een glas water of een kop thee (geen koffie, want dat verstoort je slaap).
- Bedenk je waar je het allermeeste zin in hebt. Is daar ook een gezondere versie van en zou dat ook voldoening geven?
- Iets gekozen en heb je het ook nog in huis? Prima.
- Adem rustig, in en uit. Je eten gaat niet ineens wegrennen. Geniet er volop van, hap voor hap. Eet zo bewust en zo rustig als je kunt. Kauw er goed op.
En dan? Dan is er rust, je kunt ontspannen. Dit proces kan wel wat oefening vereisen, want zoiets doe je niet van de ene op de andere dag anders (maar misschien ook wel!). Je hoeft je hoe dan ook niet schuldig te voelen. Zodra je leert bewuster te gaan eten, kom je heel veel stappen dichterbij een gezond voedingspatroon én een gezonde relatie met voeding.
Suikervrij Genieten
Heb je niet alleen ’s avonds trek in iets zoets, maar vind je het gedurende de dag lastig om gezond te blijven eten? Laat je je regelmatig verleiden door traktaties op je werk? Ben je niet te genieten wanneer je honger hebt en heb je regelmatig last van een suikerdip? Kun je niet zonder snacks van huis en plan je je dag in rondom je eetmomenten?
Dan kan het helpen om 21 dagen lang helemaal geen suikers te eten. Op die manier druk je op de resetknop van je lichaam en kun je voeding op een geheel andere maner gaan ervaren. Eten wordt weer echt leuk zonder je leven te overheersen.
Mijn nieuwe boek Suikervrij Genieten laat je precies zien hoe je dat doet, met alle achtergrondkennis die je nodig hebt, heel veel recepten en een compleet maaltijdplan.
Comments 2
leerzaam artikel om te lezen. Dank je wel
ik ben nu bezig om van de suiker af te geraken en dit artikel geeft me inzichten en moed om verder te gaan, dank je wel hiervoor