Paleo Superfoods

Paleo Superfoods

Paleo-Superfoods

Er is veel discussie gaande rondom superfoods: de een zweert erbij en de ander vindt het maar overdreven en onzin. Ik laat je zien dat het eten van superfoods heel anders is dan je wellicht had gedacht!

Superfoods
We hebben er allemaal wel van gehoord: superfoods. Allerlei poedertjes of gedroogde vruchten zoals maca, spirulina, cacao, camu camu, moerbeien, goji bessen, noem het maar op. De meeste van deze ‘superfoods’ voeg je toe aan bijvoorbeeld een smoothie waardoor je ze op een makkelijke manier binnen krijgt. Ik ben zeker geen tegenstander van het gebruik van superfoods: de meeste van deze voedingsmiddelen hebben daadwerkelijk voordelen voor je gezondheid, daar ben ik van overtuigd. Ik gebruik ze zelf ook, maar dan in de vorm van een supplement. Daarnaast zal ik ook zeker niet ontkennen dat ik dol ben op rauwe chocolade!

Elke dag gezond?
Wat me echter tegenstaat is dat mensen daaromheen vaak vergeten óók gezond te eten. Elke dag een smoothie met superfoods nemen betekent namelijk niet dat je ook automatisch gezonder wordt. Want wat eet je de rest van de dag?? Naar mijn idee is goede (Paleo) voeding echt de basis en als aanvulling daarop kun je superfoods nemen, niet andersom.

Paleo Superfoods
Bovendien heeft de natuur heel veel superfoods te bieden die niet alleen heel lekker zijn, maar ook ontzettend goedkoop en van goede kwaliteit. Superfoods die je echt opvullen (in tegenstelling tot een schepje poeder…), die je de hele dag energie geven, die je lichaam voorzien van een heleboel essentiële voedingsstoffen. Ze werken versterkend, zorgen voor een goede regulatie van hormonen, zijn heel krachtig in de strijd tegen een suikerverslaving en zijn bovendien heel goed voor je darmwerking. Je kunt ze elke dag eten zonder er echt bij na te hoeven denken. Klinkt ideaal toch? Hieronder heb ik een aantal van deze echte Paleo superfoods op een rijtje gezet.

Superfoods-Haring

1. Haring

‘A Herring a day, keeps the doctor away.’

Haringen zitten he-le-maal vol met gezonde vetzuren, vooral veel Omega 3-vetzuren! Vetten die een zeer belangrijke rol spelen bij het zenuwstelsel, opbouw van alle lichaamscellen en een goede functie van de hersenen. Ook bevatten haringen o.a. veel ijzer, Vitamine B-12 en calcium. Je hoeft er niet eens elke dag eentje te eten, maar met 3x in de week een lekkere verse haring kom je al een heel eind.

Ben je niet zo dol op vette vis? Dan kun je ook overwegen om een omega-3 supplement te nemen, zoals Krill Olie.

Superfoods-Knoflook

2. Knoflook

Over de geur van knoflook bestaan veel meningsverschillen, maar één ding is zeker: knoflook is gezond.
Knoflook zorgt bijvoorbeeld voor het bijhouden van een verantwoord cholesterolgehalte en het is goed voor hart en bloedvaten (knoflook lost bloedstolsels op en voorkomt vaatverwijding). Bovendien speelt het een belangrijke rol bij de regulatie van het immuunsysteem. In tijden van stress biedt knoflook je ondersteuning en het houdt de luchtwegen in topconditie. Daarnaast zijn er nog veel meer medicinale toepassingen voor knoflook bekend! En voor degenen die knoflook echt niet lekker vinden: het is ook verkrijgbaar in capsulevorm.

Superfoods-Broccoli

3. Broccoli

Detoxen? Eet gewoon wat broccoli.

Broccoli bevat niet alleen heel veel vitaminen en mineralen, maar ook de stof sulforafaan. Deze stof activeert antioxidanten en enzymen in de cellen van het immuunsysteem. Dit voorkomt schade aan lichaamscellen. Ook de broccoli zelf bevat veel antioxidanten, zij beschermen het lichaam tegen vrije radicalen en helpen je daarom ook bij het ontgiften.
Om de gezonde eigenschappen van broccoli te behouden is het wel belangrijk dat je het niet te lang bereidt: 5 minuten koken of stomen is genoeg.

Superfoods-Kurkuma

4. Kurkuma

De stof die de gele kleur aan kerrie geeft. Kurkuma is eigenlijk een kleine, gele wortel. Het is een van de eerste voedingsmiddelen in de geschiedenis van de mens en hoe klein het ook mag zijn: het is ontzettend krachtig in zijn werking. Het vangt vrije radicalen (stoffen die onze lichaamscellen beschadigen) en werkt als sterke antioxidant. Bovendien reguleert kurkuma het immuunsysteem: het zorgt ervoor dat immuunsysteem snel en adequaat kan reageren. Zo helpt het onder andere langdurige ontstekingen te remmen. Ook bevordert kurkuma een goede conditie van de bloedvaten, ondersteunt het de lever en speelt het een rol in de spieropbouw en bij het soepel houden van de gewrichten.
Hoe je het kunt eten? Je kunt het poeder over je maaltijden strooien, of snijd de worteltjes in schijfjes en zet er thee van.

Superfoods-Lever

5. Lever

Lever is een van de meest gezonde dierlijke producten die er is: boordevol voedingsstoffen als vitamine A, choline, foliumzuur en vitamine B12. Stoffen die niet in zulke hoge concentraties in andere voedingsmiddelen te vinden zijn. Door het eten van een klein beetje lever krijg je dus heel veel van die voedingsstoffen binnen. Runderlever bevat bijvoorbeel 17x zo veel vitamine B12 dan gewoon rundergehakt! Veel mensen zullen aan de smaak van lever moeten wennen, maar geloof me, het went echt.

Superfoods-Eierdooier

6. Eierdooiers

Hoewel het hele ei eigenlijk gezond is om te eten, bevat juist de dooier de allermeeste voedingsstoffen. In de dooier alleen vind je maar liefst 13 essentiële voedingsstoffen! Enkele daarvan zijn: vitamine A, verschillende B vitamines, vitamine D, vitamine E en zelfs jodium. Wist je ook dat eieren bepaalde antioxidanten bevatten die beschermend werken voor de ogen? Door het eten van eieren houd je je ogen in goede conditie. Hoeveel je er kunt eten? Nou, toch zeker 2 of 3 per dag, voor de gemiddelde persoon. Wil je hier meer over lezen? Dan raad ik dit artikel van harte aan.

7. Gelatine

Gelatine wordt gewonnen uit botten: van bijvoorbeeld runderen of varkens. Het is niet voor niets dat men het aftreksel van botten (bouillon!) al eeuwenlang als basis voor soep gebruikt: deze bouillon is enorm rijk aan onder andere gelatine. Gelatine bevat onder andere veel essentiële aminozuren en in het bijzonder het aminozuur glutamine. Glutamine speelt een belangrijke rol bij het in goede conditie houden van de darmwand. Het zorgt er mede voor dat de openingen tussen de cellen van de darmwand netjes gesloten zijn en er geen schadelijke stoffen naar binnen komen: op die manier heeft het grote invloed op de activiteit van het immuunsysteem.

Jezelf beschermen tegen verkoudheid en griep? Neem dan gewoon regelmatig een kom zelfgemaakte bouillon! Geen tijd om dit zelf te trekken? Kies dan voor een biologische fond of neem wat collageenpoeder. Een goed collageenproduct is de Collageen Boost van Foodie.

Nog meer superfoods? Wat dacht je van avocado, boerenkool, blauwe bessen en natuurlijk: cacao!

Comments 5

  1. Ik wil heel erg graag weten of je zelf lijnzaadmeel kan maken van lijnzaad.

  2. Dat knoflook gezond is weet ik maar hoeveel moet je hiervan dan gebruiken voor een gezond resultaat?

  3. In plaats van de botten van runderen of varkens te gebruiken, kun je ook de karkassen van kip, duif, eend en ander gevogelte gebruiken. Ik bewaar de afgekloven botjes (gespoeld natuurlijk) in de diepvries tot ik zo’n 5 kg bijeen heb… Bij mij gaat dat snel, want ik eet geen rood vlees, maar wel meerdere keren per week gevogelte (zelf bereid). Dan een bouillon trekken gedurende zo’n 5 tot 6 uur in de slowcooker op 80 graden. Eerst even aanbraden in de oven. Gewoon met prei, ajuin, wortel en selder. De bouillon kan na het afkoelen gemakkelijk opgesplitst worden in de gelatine en de heldere bouillon. Eet smakelijk!

  4. Heerlijk,
    Het blijft echter lastig.
    One mans food is another mans poison. Wist ik maar wat te doen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.